Az S&P500 index historikus adatait elemezve az derül ki, hogy az elmúlt 140 évben 19 medve piaccal (legalább 20 százalékos árfolyamveszteség) találkozhattak a befektetők. Az átlagos értékvesztés 37,3 százalék, míg az átlagos időtartam 289 nap volt, ezekkel kalkulálva 2022. október 19-én érhet véget a jelenlegi negatív részvénypiaci környezet, melynek „célára” az S&P500 esetében 3000, míg a Nasdaq esetében 10000 pontos érték – derül ki a Bank of America Merryll Lynch elemzéséből.

A 2022-es év elejéhez hasonló rossz tőzsdei teljesítményeket legutóbb 1939-ben lehetett tapasztalni, melyben több tényező együttes negatív hatása játszik szerepet. A legnagyobb hatással a részvénypiacokra a világ jegybankjainak kamatemelései, likviditásszűkítő lépesei vannak, így megfordult az a folyamat, mely során a kockázatos eszközökbe áramlott a befektetői vagyontömeg és jelenleg a pénzkiáramlás figyelhető meg a részvényekből. A historikusan magas inflációs környezet az ukrán-orosz háború, valamint a kínai zéró-covid politika önmagában is számos nehézséget okozhat, azonban mindezek együttes hatásai a Fed kamatemelési lépéseivel együttesen számos kérdést vetnek fel a pár hónappal ezelőtt még megkérdőjelezhetetlennek tűnő globális gazdasági növekedéssel kapcsolatosan. A dráguló finanszírozási környezet drasztikus változásokat hozhat az egyszerű hétköznapi folyamatoktól kezdve a vállalati befektetési döntésekig, mely jelentős hatással lesznek a tőzsdei vállalatok profittermelő képességére.

 Az átlag feletti osztalékfizetéssel rendelkező vállalatok az előttünk álló kihívásokkal teli gazdasági környezetben nyújthatnak alternatívát a befektetők számára. A jellemzően közmű-, pénzügyi- és energiaszektor orientált, valamint az alapvető fogyasztási cikkek kereskedelmével foglalkozó vállalatokat tartalmazó iShares Select Dividend ETF az év eleje óta közel három százalékot emelkedett, szemben a globálisan meghatározó amerikai indexek (NASDAQ -25 százalék, S&P500 -15 százalék, Dow Jones -10 százalék) teljesítményével. Az ETF-ben megtalálhatóak az Altria, IBM és ONEOK vállalatok részvényei, melyek jellemzően 5 százalék feletti osztalékot fizetnek ki éves szinten a befektetők részére.