Vételi ajánlással és 2740 forintos célárral hétfőn megkezdte az Alteo részvényeinek követését az Erste Befektetési Zrt. A brókerház várakozása alapján bő 20 százalékot ralizhatnak az új generációs energiaszolgáltató papírjai a következő 12 hónap során.

A cég eredménye a magas kiegyenlítői piaci áraknak köszönhetően már tavaly felrobbant. Ez a pozitív trend idén év elején is folytatódni látszik. A kiegyenlítői árak tovább növekedtek, miközben a spark spread is jó profitot ígér

 – hangsúlyozza az elemzést jegyző Miró József.

Az Erste stratégája szerint így a tavalyi csúcseredmény után az idén jó eséllyel újabb rekordot szállíthat a megújuló energiát hasznosító társaság. Az energiaárak ugyanakkor az elkövetkező években nagy valószínűséggel visszatérnek egy kiegyenlítettebb, de a korábbinál magasabb szintre, ami még mindig jó, de a jelenleginél alacsonyabb eredményt fog hozni még intenzív beruházás esetén is.

13 May 2022, Brandenburg, Sieversdorf: Wind turbines at the "Odervorland" wind farm in the Oder-Spree district of East Brandenburg. The state of Brandenburg ranks second among the German states with the largest installed capacity of wind turbines. Thus, a good third of the electricity demand is generated from wind. With more than 7,400 megawatts (MW) of total installed capacity, Brandenburg now ranks second after Lower Saxony. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: PATRICK PLEUL / dpa Picture-Alliance via AFP

A brókerház az idén 16,7 milliárd forint EBITDA-t vár az Alteótól. Jövőre 13,3, 2024-ben pedig 12,6 milliárd szerepelhet majd ezen a soron.

Az idei adózott eredmény is jócskán túlszárnyalhatja a 2021-es, 5,8 milliárd forintos eddigi csúcsot, és átlépheti a 9,6 milliárdot. A következő években viszont ennél szerényebb, 6,3, illetve 5,4 milliárdos eredményre van kilátás.  A vállalatértékelési modellben a cég terveitől enyhén elmaradó, 29 milliárd forintnyi beruházással kalkulál az Erste, addicionális hitelfelvétel nélkül és magas osztalékfizetés mellett.

A következő év eredményéből szerintük az ideihez hasonló, 100 forint feletti részvényenkénti juttatásra számíthatnak a befektetők részvényenként, és még 2024 után is 92 forintot fizethet.

Miró József szerint ebből tisztán látszik, igaz a cég mondása, hogy „növekedési sztori, de jelentősen emelhető az egy részvényre jutó osztalék”. Számítása alapján további tartalékot rejt a hozamok csökkenése, melynek során hitelfelvétellel újabb beruházásokat lehet megvalósítani. Sőt, egy csökkenő hozamkörnyezet akár jelentős felértékelődést is hozhatna a cég értékében és pénzáramában.

A társaság beruházásairól, tőkepiaci terveiről és a felértékelődő szerepéről beszélt lapunknak adott, hétfőn megjelent interjúban ifj. Chikán Attila vezérigazgató is.

A háború árnyékában felértékelődik a megújulók szerepe is

Az energiapiaci volatilitás kezelése az újabb beruházásokon dolgozó Alteót is kihívás elé állítja, a megugró energiaárak hatására ugyanakkor gyökeresen javult a nap- és szélerőművek relatív versenyképessége, melyek most már a piacról is meg tudnak élni – mondta a VG-nek ifj. Chikán Attila vezérigazgató.

Az Erstével együtt immár három befektetési szolgáltató követi a társaság részvényeit. Az MKB Bank 2423 forintra, a Dr. Kalliwoda Research 2992-re taksálja a papírok értékét. Az MKB tartást, a német elemző vételt javasol.