Megemelte az Alteo részvényeire vonatkozó célárat a megújuló energiát hasznosító társaság rekorderedményt hozó első negyedéves gyorsjelentését követően az MKB Bank.

Új árfolyam-várakozásuk a korábbinál 164 forinttal magasabb, 2423 forint, ám a szerdai záróárhoz képest így is mindössze 1,8 százalékos felértékelődést kínál. A bankház ezért az eddigi vétel helyett már csak tartást javasol.

20211103 Kazincbarcikafotó: Bujdos Tibor BT Észak-MagyarországAz ALTEO Csoport legújabb kutatás-fejlesztési projektje keretében megvalósuló energiatároló létesítményének ünnepélyes átadó ünnepségére került sor Kazincbarcikán.
Fotó: Bujdos Tibor

Az MKB szerint az Alteo növekedése, környezete és működése új szintre lépett, a vállalatspecifikus, valamint a geopolitikai helyzet hatásai pedig összességében indokolttá tették a vállalatértékelési modell frissítését. A bankház elemzői szerint az orosz–ukrán háború és a turbulens energiapiaci helyzet pozitívan hatott a társaság működésére, amit az első negyedévben duplázódó árbevétel és EBITDA, valamint a közel két és félszeresére ugró profit is jelez.

A magasabb gáz- és villamosenergia-árak mellett a megújuló energiát hasznosító erőművek árrése javulhat, miközben a fenntartási költségek nem változnak jelentősen. A szélesre nyíló spark spread (a villamos energia és a földgáz ára közötti különbözet) mellett a piaci alapú szegmens is kiemelkedő profitot ért el az év elején.

A bankház mindemellett a magasabb kockázatmentes hozamszintet is beépítette diszkontált cash flow (DCF) modelljébe, valamint igazított a társaság várható tőkeköltség- és eladottsági mutatóin is.

Mindezek alapján az MKB megemelte idei és a következő évekre vonatkozó eredményvárakozását. A rendkívüli energiapiaci viszonyok mellett az EBITDA az idén átlépheti a 15,5 milliárd forintot, 2023-ban pedig 12 milliárdos eredményt várnak a társaságtól. 

Ez alapján jócskán túlteljesítheti a vállalat saját céljait, a januárban frissített vállalati stratégia ugyanis 2022-re mintegy nyolcmilliárd forintos, 2026-ra pedig 11 milliárdos medián EBITDA-val számol.