Tanácstalanságot mutat a forint euróval szembeni árfolyamának görbéje az olajembargóról tanácskozó uniós csúcs környékén és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden délután 2 órakor esedékes kamatbejelentése előtt. A görbe a klasszikus hullámvasút jegyeit mutatja, annyi eltéréssel, hogy többször is kilaposodott, majd a kereskedők hirtelen más szintre tették át az árfolyamot.

hullámvasút Steel rails for driving roller coasters in circular motions, on background evening sky and sun shining, concept relaxation and holiday of fun excitement and extreme activity in open air.

Az árfolyam már a múlt hét közepén áthelyeződött a 383 körüli szintekről a sokkal gyengébb 395 körüli régióba, miután Virág Barnabás MNB-alelnök jelezte, hogy a kamatemelések üteme nagyjából feleződhet a korábbi 100 bázisponthoz képest.

A múlt hét végén és e hét elején nagyobb nemzetközi figyelem irányult a magyar fizetőeszközre, mert az nagy viták közepette fordult rá a hétfőn végül meghozott olajembargós döntésre, és a megbeszélésekben Magyarország kulcsszerepet játszott.

Végül olyan döntés született, amely figyelembe vette több tagállamnak a magyar miniszterelnök által hangoztatott aggodalmát, és a csővezetéken érkező orosz olajra nem vonatkozik az embargó.

Az euró mindazonáltal gyengült a dollár ellenében, mivel az embargó tovább táplálja a rekordmagasra felszökött euróövezeti inflációt, ugyanakkor növeli a recesszióba süllyedés kockázatát, ami pedig csökkentheti az Európai Központi Bank étvágyát a kamatemelésekre, holott azok kezdetét már beharangozták júliusra (ezzel május második felére visszapörgetve az eurót az 1,05-on is túli ötéves mélypontokról a dollár ellenében). 

A dollár felvásárlása az euró ellenében normál esetben a közép-európai devizákat is gyengíti, ezúttal azonban az embargós döntésen túl egyéb helyi tényezők is működnek, a forint esetében például az MNB keddi ülése körüli várakozások, a złotyt pedig megtámasztották a korábbiaknál is rosszabb, kedden publikált májusi inflációs adatok, amelyek kamatemelési várakozásokat gerjesztenek Varsóban.

A forinthoz hasonlóan a złotyt is megrángatták kedden, előbb 4,585 környékéről 4,577 régiójába erősödött az euró ellen, de aztán visszahúzták ugyanoda. A forint ugyanakkor az elmúlt háromnegyed napban kétszer is elidőzött a 395,5 környékén, de a 394 környékén is, és valamivel fél 1 előtt épp 395 közelébe tolták.

A piacok valószínűleg az embargós döntés fundamentális, a külkereskedelmi mérlegekre ható következményeit is elemezgetik. Ez a tényező kedvező a forint számára, hiszen az, hogy Magyarország továbbra is a viszonylag olcsóbb szinteken jut orosz olajhoz, nem rontja a külső mérleg kilátásait, szemben az euróövezettel. Lengyelország ugyancsak kap olajvezetéken orosz olajat, de a németekhez hasonlóan már rövid távon le kíván mondani róla.