Jelentős mértékben zuhantak a félvezető szektor részvényárfolyamai 2022 első harmadában, ennek ellenére – a komoly tőkebeáramlásnak köszönhetően – az iparági alapok vagyona több milliárd dollárral nőtt. A Bloomberg adatai szerint a félvezető cégek papírjait tartalmazó tőzsdén kereskedett alapokba (ETF-ekbe) az idei év eleje óta 6,8 milliárd dollár tőke áramlott be, ez felülmúlta a 2021-es év teljes forgalmát, amely összesen 5,2 milliárd dollárt tett ki, és jelentősen meghaladta a 2020-as 2,1 milliárd dolláros beáramlást is.

An employee works in the chip manufacturing process at a clean room of the Barcelona Institute for Microelectronics (IMB-CNM) in Bellaterra, near Barcelona, on March 3, 2022. - The Institute of Microelectronics of Barcelona (IMB-CNM) is the largest institute in Spain dedicated to the research and development of Micro and Nano Technology (MNTs) and microsystems, and with unique capacities of silicon semiconductor technology. It belongs to the Spanish National Research Council (CSIC) since its foundation in 1985. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Fotó: JOSEP LAGO / AFP

A befektetők érdeklődése és a megdöbbentő forgalomnövekedés is alátámasztja, hogy a piacok továbbra is kiemelkedő lehetőséget látnak a félvezetőkben. A Semiconductor Industry Association (SIA) nemrégiben bejelentette, hogy a félvezetőipar globális értékesítése 52,5 milliárd dollár volt idén februárban, ami 32,4 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, míg idén januárhoz viszonyítva 3,4 százalékos a bővülés mértéke. 

A SIA az Egyesült Államok félvezetőiparának 99 százalékát, a nem amerikai csipgyártó cégek pedig közel kétharmadát képviseli bevétel alapján. A szervezet legfrissebb adatai szerint a globális félvezetőpiac eladásai márciusban 1,1 százalékkal tovább nőttek, így az iparág első negyedéves árbevétele 151,7 milliárd dollár volt, ami 23 százalékos növekedést jelent a múlt év hasonló időszakával összevetve. A piaci szereplők visszajelzései alapján az ellátási lánccal kapcsolatos problémák enyhülni látszanak. John Neuffer, a SIA elnök-vezérigazgatója szerint 2022 első negyedévében a globális félvezető eladások továbbra is erősek maradtak, és az összes főbb regionális piacon és termékkategóriában növekedtek a tavalyi év első negyedévéhez képest. Így Európában 25,7 százalékkal, Kínában 17,3 százalékkal, Amerikában 40,1 százalékkal, és a többi piacon is 18-20 százalékkal nőttek az eladások év/év alapon.

A két legnagyobb tőzsdén kereskedett alap a SOXX és az SMH, amelyek közül az előbbi 7,99 milliárd dolláros, míg az utóbbi 7,56 milliárd dolláros kezelt vagyonnal rendelkezik, de a jelentős rövid távú mozgások kihasználására alkalmasak a tőkeáttételes ETF-ek is, mint például a Direxion Daily Semiconductor Bull 3X ETF (SOXL), amely idén a harmadára esett vissza.