Jelentősen javult a befektetői hangulat pénteken a világ tőzsdéin, a meghatározó nyugat-európai indexek két százalék körüli emelkedéssel nyugtázták a napot, de az optimizmusból bőven jutott a hazai parkettre is.

A BUX 1255 ponttal pattant fel az előző napi, 40 ezer pontos záróértékéről, és 3,1 százalékos ralijával felülteljesítő volt az európai mezőnyben. A kiemelkedő teljesítményből ezúttal mind a négy blue chip kivette a részét.

BÉT, tőzsde, értéktőzsde, állampapír, befektetés, részvény, becsengetés, harang, tőzsdeharang
Fotó: BÉT / BÉT
  • A piacot legjobban teljesítő hazai nagypapírként az OTP húzta leginkább, a bankpapír árfolyama 4,9 százalékos ralival 10 300 forintra ugrott.
  • A Mol jegyzése 3,2 százalékkal lódult meg, az olajtársaság részvényei így 2828 forinton zárták a hetet.
  • A Richter-részvények ára 1,6 százalékkal 6775 forintra emelkedett,
  • míg a Magyar Telekom papírjai 1,1 százalékkal 399,5 forintra drágultak.

A BUX-kosártagok közül az öt százalékkal dráguló Alteo részvényei teljesítettek a legjobban, míg a leggyengébb indextagnak a közel másfél százalékot ereszkedő 4IG bizonyult.

A forint piacán továbbra sem enyhült az eladói nyomás, a hazai fizetőeszköz nap közben kéthavi mélypontra bukott az euróhoz képest, a dollárral szemben pedig új történelmi mélységbe, 371 forintra süllyedt a kurzus. A régiós devizákhoz hasonlóan a forintnak sem kedvez a dollár jelentős erősödése a fontosabb devizákhoz képest.

Az európai fizetőeszközt 385,9 forinton, a dollárt 370,7 forinton jegyezték a pesti tőzsdezáráskor, előbbi 0,7 százalékos, utóbbi pedig közel fél százalékos leértékelődést jelent.