Minden korábbinál nagyobb arányban foglalkoztatják az amerikai nagyvállalatokat a megugró jelentette kihívások a FactSet kutatása szerint.

Az adatszolgáltató az S&P 500 indextagok első negyedéves jelentését követő konferenciahívások leiratának elemzésével jutott erre a következtetésre. A március 12. és május 12. között jelentő 445 cég 85 százaléka, összesen 377 vállalat tért ki az inflációra a prezentáció során, ami új rekordot jelent a 2010-ig visszanyúló felmérés szerint. 

krízis Crisis and infláció inflation in USA, no limit on Fed money pénz injections. Statue of Libety szabadság szobor falls to pile of dollar dollár packs. 3d illustration
Fotó: Shutterstock

Mivel az első negyedéves jelentési szezon jelenleg is zajlik, és még mintegy 40 indextag adós a beszámolóval, így a végleges szám vélhetően ennél is magasabb lesz.

Az eddigi csúcsot a tavalyi negyedik negyedév jelentette, akkor a vállalatok közel háromnegyede – 356 cég – említette az inflációt a beszámolót követő befektetői beszélgetés során.

Áprilisban éves alapon 8,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, ami a márciusi után a második legjelentősebb ütemű emelkedés az utóbbi negyven év során.