Lélegeztetőgépen tartja a román kormány a több sebből vérző állami légitársaságot: a Tarom a bukaresti szállításügyi minisztérium rendelete értelmében 1,9 millió euró állami támogatást kap a koronavírus-járvány okozta kárai fedezésére, miután az Európai Bizottság nemrég úgy ítélte, hogy a segítségnyújtás nem ellentétes az uniós szabályozással. 

An aircraft belonging to Tarom, the national airline of Romania, at London's Heathrow Airport.   (Photo by Tim Ockenden - PA Images/PA Images via Getty Images)
Fotó: Tim Ockenden - PA Images / Getty Images

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter szerint a szubvenciót a 2020. július 1-je és december 31-e között a pandémia miatt keletkezett károk fedezésére használhatja a társaság. Emellett Brüsszel még vizsgál egy másik, szintén a Taromnak címzett 85 millió eurós állami támogatást, amit a légitársaság átszervezési programja végrehajtásához használna fel.

Az 1954-ben alapított vállalat hosszú ideje küzd pénzügyi nehézségekkel, amelyek azután sem enyhültek, hogy a román kormány 2020-ban már megítélt számára egy 36,7 millió eurós állami segélyt, tavaly pedig kidolgoztak számára egy 190 millió eurós átszervezési csomagot. A Taromot keményen sújtották a járvány miatt bevezetett korlátozások, de már korábban is sorjáztak nála a gondok: legutóbb a 2007-es évet zárta nyereséggel, azóta folyamatosan veszteségesen működik. A légitársaságnak 2020-ban 454 millió lej (34,5 milliárd forint) vesztesége volt, 2021-ben pedig mintegy 400 milliós, erre az évre 216 millió lejes veszteséget jósolnak. 

A Tarom dolgozói áprilisban 35 százalékos béremelésért tüntettek Bukarestben, elégedetlenségüknek hangot adva amiatt, hogy a légitársaságnál legutóbb 2008-ban emelték a fizetéseket, a jelenlegi 1271 dolgozó közül négyszázat minimálbéren foglalkoztatnak. A vállalatnak sürgősen korszerűsítenie kellene a 29 gépből álló repülőgép-flottáját is, ehelyett egyelőre ott tartanak, hogy áprilisban meghirdettek a flottából négy, közel 30 éves Boeing 737-300 gépet 860 ezer és 1,37 millió dollár közötti áron. 

BUCHAREST, ROMANIA - APRIL 03: An inside view of the arrivals terminal of the Airport Henri Coanda the deserted in Otopeni, 15 kilometers to Bucharest, capital of Romania, 03 April 2020. Romania is in full lockdown across the country. Romanian authorities had confirmed 3183 infected people, 122 deaths and 283 people recovered. Alex Nicodim / Anadolu Agency (Photo by Alex Nicodim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Csendélet Covid-idején a bukaresti repülőtéren. A regionális légikikötők utasforgalma minimálisra esett vissza az utazási korlátozások bevezetésével
Fotó: Alex Nicodim / Anadolu Agency via AFP

Váradi József, a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a napokban úgy nyilatkozott, a Wizz Air az egyetlen légitársaság Romániában, amely a pandémia idején naprakészen rendezte tartozásait, miközben a többi vállalat szerinte technikai csődbe került. Mi nem kaptunk semmiféle támogatást, egyedül menedzseltük a likviditásunkat, és időben kifizettünk mindenkit. 

Ehhez képest a Tarom vagy a Blue Air anyagi problémákkal küzd, és a csőd felé halad, jelenleg csak az állami támogatásoknak köszönhetően vannak még a piacon” – panaszkodott Váradi József a Monitorul de Cluj kolozsvári román lapnak adott interjúban. Az igazsághoz tartozik, hogy a Wizz Air 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány elmélyülésekor a Bank of Englandtől kapott  300 millió font gyorssegélyt likviditása fenntartásához, ezt azonban az idén visszafizették. 

Ezzel egy időben a bukaresti kormány jóváhagyott egy határozatot, melynek értelmében hat romániai repülőtér együtt 21,3 millió lejes (1,6 milliárd forint) állami támogatásban részesül. A 2019-ben 200 ezer és hárommillió közötti utast kiszolgáló repterek üzemeltetői kapnak forrást a koronavírus-járvány miatt felmerült pénzügyi nehézségeik leküzdéséhez. 

A temesvári, nagyszebeni, jászvásári (Iasi), craiovai, bákói és suceavai repülőtér részesül állami támogatásban, ugyanezek a légi kikötők 2020-ban is kaptak összesen 37 millió lejes dotációt. Tavaly 12 regionális repülőtér részesült 84 millió lejes keretösszegű állami támogatásban Romániában.