Az európai tőzsdeindexek és az amerikai határidős részvénypiacok is lefelé vették az irányt csütörtökön, egy nappal azután, hogy a Fed 1994 óta a legnagyobb, 75 bázispontos kamatemelésével keményen odacsapott az inflációnak. Úgy tűnik tehát, hogy kérészéletű volt az amerikai piacok szerdai fellángolása, amikor a Dow Jones 1, az S&P 500 1,5, míg a Nasdaq 2,5 százalékkal erősödött.

A hangulatot a napokig tartó eladási hullámot követően Jerome Powell Fed elnök fordította meg, aki a kamatemelést azzal kommentálta, hogy az "szokatlanul nagy" volt, és "nem számít rá, hogy az ilyen mértékű lépések gyakoriak lesznek". A részvények ezután kezdtek erősödni, amivel párhuzamosan a 10 éves kincstárjegyek hozama 170 bázisponttal csökkent, lévén a kötvények iránt is élénkült a kereslet.

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange June 15, 2022 in New York as the US Federal Reserve announces a hike in interest rates. - he Federal Reserve announced the most aggressive interest rate increase in nearly 30 years, raising the benchmark borrowing rate by 0.75 percentage points on June 15 as it battles against surging inflation. The Fed's policy-setting Federal Open Market Committee reaffirmed that it remains "strongly committed to returning inflation to its 2 percent objective" and expects to continue to raise the key rate. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

A kijózanodás azonban elkerülhetetlen, hiszen a szédítő az emelkedő kamatok és az erős dollár mind rontják az amerikai vállalatok kilátásait. Mindennek ellenére, bár a második negyedévre vonatkozó profitelőrejelzések az elmúlt hetekben csökkentek, a Refinitiv IBES múlt pénteki adatai szerint a konszenzus 9,6 százalékos átlagos nyereségnövekedést előlegez meg az  S&P 500-at alkotó részvényeknek 2022-re, szemben az április eleji 8,8 százalékkal és a január 1-jei 8,4 százalékkal. A piaci stratégák aggódnak, mert szerintük ezek a becslések valószínűleg nem lesznek tarthatók.

Mindenesetre közeledik az igazság pillanata, hiszen a tengerentúli cégek júliustól számolnak be második negyedéves eredményeikről, és a Microsoft, valamint a Target kiskereskedelmi lánc az elmúlt hetekben már borúlátó előrejelzéseket fogalmazott meg. A vállalati profitok növekedésének megingása rádöbbentheti a befektetőket, hogy a részvények még az idei meredek lejtmenetük dacára is túlértékeltek. Az S&P 500 12 hónapos határidős árfolyam-nyereség aránya (P/E) pénteken 17,1 volt, szemben a december végi 22,1-del, de még mindig meghaladja a 16-os hosszú távú átlagot.

Az első számú mumus, az idén eddig 9 százalékkal erősödő dollár főként a külföldön is működő cégeket sújtja. Miután a Microsoft éppen a zöldhasú erejével indokolta várakozásai romlását, a befektetők árgus szemmel figyelik, hogy a szoftver- és technológiai vállalatok, mint az Adobe, vagy az IBM miként értékelik majd a devizakérdést jelentésükben – mondta Daniel Morgan, a Synovus Trust portfóliómenedzsere.

A kiskereskedőket ugyanakkor az infláció gyötri, amire nemrégiben épp a Target hívta fel a figyelmet, mikor csökkentette negyedéves profitráta-előrejelzését, és közölte, hogy nagyobb árengedményeket kell nyújtania készletei kiárusításához. A technológiai és növekedési cégek számára viszont az égbe szökő kamatlábak jelentenek kihívást.

Arra számítunk, hogy az a növekedést sújtja, a magasabb munkaerőköltségek meg a profitot emésztik fel. A konszenzusos eredménybecslések mindezt nem tükrözik

– írják a Blackrock elemzői. Az egyetlen derűlátásra okot körülményt Steve DeSanctis, a Jefferies részvénystratégája azonosította, aki úgy véli, hogy a fogyasztók költekezése, ha szerkezete változik is, egyelőre nem hagy alább.