Csillagászati hozamokat értek el tavaly a tőzsdén kívüli magántőke-befektetések világszerte a járványhelyzet miatt osztogatott több ezer milliárd dolláros ösztönzőcsomagoknak köszönhetően, így nem csoda, hogy a világ leggazdagabb családjai is több pénzt fektettek be erre a területre, mint a hagyományos eszközosztályokba, például a kötvényekbe vagy részvényekbe – derül ki a svájci UBS bank éves jelentéséből. A felmérésben 221 olyan családi befektetési iroda vett részt, amelyek összesen 493 milliárd dollárt kezelnek.

DOHA, QATAR - FEBRUARY 24: Vintage cars are seen at Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum, which is the world's largest personal museum in Doha, Qatar on February 24, 2021. Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani, one of the prominent and richest businessmen of Qatar and the Middle East, collected antiques and various works of art related to the history of Islam and his country and created a museum in 1998. Serdar Bitmez / Anadolu Agency (Photo by Serdar Bitmez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Serdar Bitmez / Anadolu Agency via AFP

Az alternatívák ugyanis – írja a Reuters – meglehetősen gyér vonzerőt gyakoroltak a szupergazdagokra, hiszen a kötvényekre 2021-ben nulla körüli kamatot fizettek, az igen volatilis részvénypiacok pedig az égbe szökő árfolyamokkal riasztották el a tehetős befektetőket.

Az UBS vagyonkezelési üzletága szerint, amely több mint 3000 milliárd dollárnyi vagyont kezel, és amely – amint azt büszkén hirdetik – a világ milliárdosainak több mint felét az ügyfelei közt tartja számon, a teljes befektetett összesen 21 százaléka esett a magántőke-befektetésekre a 2020-as 17 százalék után. Ebből az összvagyon 13 százalékát közvetlenül allokálták rendeltetési helyére, míg 8 százalékát közvetítőkön keresztül.

Eközben a fix kamatozású kötvénybefektetések aránya a teljes vagyonhoz képest két százalékponttal, 11 százalékra csökkent, míg a részvénybefektetések 24 százalék körül stagnáltak. Sőt, még a hagyományosan kedvencnek számító ingatlanbefektetések is 12 százalékra csúsztak vissza tavaly a 2020-as 13-ról.

A megkérdezett családi irodák mintegy 63 százaléka egyébként már nem bízik benne, hogy a jó minőségű kötvénybefektetések diverzifikálnák portfóliójuk kockázatát. A többség emellett inkább az aktív kezelői stratégiák mellett döntött, a passzív invesztíciók rovására.

A családok mintegy négyötöde fektetett kriptovalutákba is, így ezek aránya közel 3 százalékra nőtt. Az újítás indoka elsősorban az volt, hogy megismerkedjenek a technológiával, persze szép hozamokat is reméltek az alternatív eszközöktől.

Új kriptoparadicsom emelkedne ki az árfolyamzuhanások tengeréből

A nagy árfolyamesések ellenére a digitális fizetőeszközök központjává válna a Bermuda. Korábban több ország is próbálkozott vele, de felemás volt a fogadtatás.

Nyugtalanító fejlemény ugyanakkor, hogy a fenntartható területekre allokáló 110 család több mint fele tart az úgynevezett greenwashingtól, vagyis zöldmosástól, azaz nem bízik benne, hogy azonosítani tudja a befektetéseivel kapcsolatos félrevezető környezetvédelmi állításokat. A nehézségek persze nem riasztották el a szupergazdagokat, az UBS szerint mintegy 53 százalékuk szigorította a fenntartható befektetésekkel kapcsolatos átvilágítási eljárását. Az pedig nem kérdés, hogy erre valóban képesek, lévén egyik-másik családi iroda, köztük a számítógépgyártásból meggazdagodott Michael Dellé vagy Li Ka-sing hongkongi mágnásé olyan kifinomultan működik, hogy azt sok intézmény is megirigyelhetné.

Van egy egészséges szkepticizmus, hogy amit zöldnek neveznek, az valóban zöld-e 

– mondta egy interjúban Joe Stadler, az UBS vagyonkezelési részlegének ügyvezető alelnöke. Ezért aztán a család irodák növelték mind a házon belüli szakértők, mind a külső tanácsadók számát – tette hozzá.

Az olyan zöldmosási botrányok, mint például a Deutsche Bank vagyonkezelőjénél, a DWS Groupnál múlt héten kirobbant skandalum, amely miatt a vagyonkezelőnél váratlanul razziát is tartottak, szintén a növekvő ellenőrzés fontosságát támasztják alá, már csak azért is, mert a társadalmi és környezetvédelmi szempontból tudatos ESG-konform befektetések iránti kereslet a Bloomberg Intelligence szerint 2025-re várhatóan több mint 50 000 milliárd dollárra nő, ami a globálisan kezelt vagyonnak mintegy harmadát teszi majd ki.

A razzia után le is mondott a DWS-vezér

Pár óra elég volt a döntés meghozatalához, de a részvényesek közgyűlését még megvárja.