Úgy tűnik a koronavírus újra szóhoz jut a piacokon, amint Kínában egyes régiókban újabb karantén intézkedéseket vezettek be tömeges PCR teszteléssel együtt. A nyersanyagpiac a potenciális keresletkiesésre reagálva eladási hullámban van, talán egyetlen termék, az európai gáz kivételével. A holland TTF gázkontraktusok árfolyama tovább emelkedett az Európát fenyegető földgázválság miatt megújult aggodalmak közepette. 

Customers buy gasoline at an Exxon gas station on July 05, 2022 in Daly City, California. Tankolás USA
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

A múlt hónapban az Egyesült Államok egyik legnagyobb exportközpontjának számító texasi Freeport LNG-nél történt robbanást követően európai gázárak tovább emelkednek, míg Amerikában a földgáz árfolyama 42 százalékot esett, és immár negyedik hete csökken. A freeporti baleset csökkentette az exportkapacitást viszont hazai készleteket növelte, ami részben magyarázatot nyújt a helyzetre. 

A fő aggodalmat most az Északi Áramlat-1 hétfőtől esedékes tíznapos, szezonális karbantartása okozza, félő ugyanis, hogy a Gazprom a munkálatok befejezése után is zárva tartja a vezetéket. Ez növeli annak kockázatát, hogy az európai gáztartalékokat nem sikerül feltölteni a tél előtt elegendő mértékben ahhoz, hogy az EU tagországok elkerüljék az áramkimaradásokat és a fogyasztási korlátozásokat. Viszont azt is érdemes megjegyezni, hogy csökkent likviditást érzékelünk jelenleg a piacokon az európai nyári vakációszezon miatt, ami tovább növelheti a volatilitást.

A befektetők az elmúlt hetekben nagy mennyiségben zárták spekulatív pozícióikat a nyersanyag piacokon. A COT jelentés szerint csak a múlt héten 16 százalékkal csökkentették kitettségüket a hedge fundok, ami elsősorban a mezőgazdasági terményekre és az ipari fémekre vonatkozott.

A nyersolaj piacán a recessziós félelmek által kiváltott árfolyamzuhanást követően 100 dollár alatt kereskedték a WTI és 103 dollár alatt a Brent nyersolaj júliusban lejáró kontraktusait. Az üzemanyagok iránti csökkenő keresletet egyre inkább ellensúlyozni látszik a kitermelés és a finomítás terén hiányzó kapacitásokat. 

Míg azonban a spekulatív kitettség csökken, addig a fizikai nyersolaj piacon továbbra is szűkös a helyzet. Mélyponton a készletek és nagy mennyiségű nyersolaj és üzemanyag hiányzik a tározókból. Ha a recessziós félelmek nem igazolódnak be, akkor ez akár 140 dollár fölé is tolhatja az olajat az év végéig

A mezőgazdasági termények piacát is elérte a negatív hangulat a múlt héten. A spekulatív eladási aktivitás már áprilistól érzékelhető volt a nagy befektetők jelentéseiből a múlt heti nagy esést követően gabonapiac a héten megállapodni látszik. Ezzel szemben a gyapot árfolyama tovább zuhan a kinai kereslettel kapcsolatos aggodalmak miatt, és elérte a tavaly szeptemberi fontonkénti 95 centet, amely letörése esetén 90 centes támasz kulcsfontosságú lesz a továbbiakban.