Főként latin-amerikai részlege bivalyerős teljesítménye miatt rekordszintű első féléves nyereséget ért el a spanyol Banco Santander – derült ki a pénzintézet remek időzítéssel, csütörtökön megjelent gyorsjelentéséből, ugyanaznap, amikor az ibériai országban nyilvánosságra hozták az extraprofitadó bankokra való kiterjesztéséről szóló törvénytervezet részleteit.

Lucro Banco Santander 1 quarter
Fotó: Suamy Beydoun

A madridi kormány közölte, hogy az előterjesztés szerint a spanyol bankoktól 2023-ban és 2024-ben összesen 1,5 milliárd eurót kíván beszedni, mégpedig a betéti és hitelkamatlábak közötti marzsra kivetett extraprofitadó formájában. A terhet azoknak a hitelintézeteknek kell viselniük, amelyek éves nettó díj- és kamatbevétele meghaladja a 800 millió eurót. Pedro Sánchez miniszterelnök a következő két évben az energiaszolgáltatókra kivetett profitadóból további 4 milliárd eurót tervez bevonni.

Spanyolország legnagyobb bankja, amelynek piaci értéke meghaladja a 40 milliárd eurót, valamivel később közölte, hogy az előző év azonos időszakához képest 16 százalékkal, 4,89 milliárd euróra nőtt a profitja, amit a – leginkább az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Latin-Amerikában – gyorsan emelkedő kamatok segítettek.

Az Európa és Amerika több mint tíz országában működő Santander nettó kamatbevétele 7 százalékkal nőtt az első fél évben, és elérte a 18,4 milliárd eurót. A bank részvényei csütörtök délelőtt 3 százalékkal, 2,40 euróra estek Madridban.

Diverzifikált működésünk továbbra is erős és rugalmas alapot biztosít a növekedéshez, dél-amerikai üzletágunk továbbra is nyereségesen növekszik

– mondta Ana Botín ügyvezető elnök, megjegyezve, hogy az említett régió termelte a nyereség egyharmadát.

Botín hozzátette, hogy „a bizonytalanság és a gazdasági ellenszél ellenére” a bank továbbra is „bízik benne, hogy képes lesz teljesíteni a 2022-re kitűzött céljait”.

Ezek közé tartozik a 45 százalékos költség-bevétel arány, a 12 százalékos tőketartalék és az 5 százalék körüli profitbővülés. A bank emellett 13 százalék feletti tőkearányos megtérülést – ez a jövedelmezőség egyik legfontosabb mérőszáma – is célul tűzte ki.

Az időszaki eredmények valószínűvé teszik, hogy a Santander idén valóban 5 százalék körüli mértékben növeli nyereségét

– fejtette ki Leopoldo Torralba, az Arcano Partners közgazdásza.

José Ramón Iturriaga, az Abante Asesores alapkezelője a profitcél megerősítését üdvözölte.

A bank azonban arról is beszámolt, hogy a költségek és a rossz követelésekre képzett céltartalékok is nőttek. Az inflációs nyomás következtében a költségek – különösen Latin-Amerikában – legalább 5 százalékkal ugrottak meg.

A bank a második negyedévben 2,6 milliárd eurót a hitelezési veszteségek fedezésére is elkülönített, ami 50 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A Santander továbbra is elkötelezett amellett, hogy az idén nettó nyeresége mintegy 40 százalékát juttatja a részvényeseknek, egyenlő arányban és részvény-visszavásárlás formájában.

Benjie Creelan-Sandford, a Jefferies elemzője szerint a menedzsment jelezte, hogy a kifizetési arányt 50 százalék felé emelné, bár erről végső soron az igazgatótanács dönt az év végén.

Az ügyfelek bankban elhelyezett pénzeszközei amúgy 4 százalékkal nőve, 1100 milliárd eurós új csúcsot értek el.