Hétfőn a tengerentúli piacnyitás előtt tette közzé idei második negyedéves gyorsjelentését a Bank of America. Az egy részvényre jutó profit és az árbevétel is elmarad az előzetes várakozásoktól. A nyitás előtti kereskedésben előbb lefelé indult, majd felfelé kacsingatott az árfolyam. De egyik irányban sem volt lendület. Úgy tűnik, az eddigi gyatra banki riportok után egy újabb negatív hír már nem igazi meglepetés. 

United States quarter dollar coins are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 13, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

A második legnagyobb amerikai bank második negyedévi eredménye 6,2 milliárd dollár lett, szemben az egy évvel korábbi 9,2 milliárddal. Az egy részvényre jutó nyereség 73 cent, miközben a Wall Street 75 centet várt a FactSet felmérése szerint.

A hitelintézet negyedéves bevétele év per év alapon, 6 százalékkal, 22,7 milliárd dollárra nőtt, míg a piaci elemzők 22,72 milliárdos bevételre számítottak.

Múlt héten a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Wells Fargo és a Morgan Stanley is két számjegyű százalékos nyereségcsökkenésről számolt be. A legnagyobb tengerentúli hitelintézetek vezetői szerint a szokásosnál nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy merre tart a gazdaság. Egyes banki vezetők már a recessziót látják a horizonton, mondván a Fed inflációt fékező kamatemelései visszaesést indukálnak. 

A Wall Street Journal szerint a banki bevételeket azért is érdemes különös figyelemmel követni, mert azok a szélesebb értelemben vett gazdasági konjunktúra/recesszió jelei.