Nagy lassulásként aposztrofálja az amerikai lakáspiaci fejleményeket a Bank of America riportja, melyből kitűnik, hogy a lakossági jelzáloghitelek 29 százalékkal visszaestek az idei második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest. Amit azzal magyaráznak, hogy a hitelfelvételi költségek most sokkal magasabbak, mint tavaly, jórészt a Fed kamatemelései miatt. Január óta a 30 éves jelzáloghitelek átlagos kamatlába több mint 200 bázisponttal nőtt, elérve a legmagasabb szintet 2008 óta.

Judges,Hammer,And,Model,Of,House.,Confiscated,Housing.,Resolving,Property
Fotó: Shutterstock

Freddie Mac szerint július 28-án a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába 5,3 százalék volt, míg egy évvel ezelőtt 2,5 százalék.
A magasabb kamatlábak az egekbe szökő lakásárak mellett még jobban megdrágítják a lakásokat a vásárlók számára. A Bank of America kiemelte, hogy a lakások megfizethetőségi indexe 2006 óta a legalacsonyabb szintre zuhant.

Ráadásul, a lakáseladások ütemének lassulásával a lakásokhoz kapcsolódó termékek vásárlása is visszaesett. Belső adatok alapján a Bank of America jelentése megállapította, hogy a hitelkártyáikra a bútor- és lakásfelújítási üzletekben egy háztartásra jutó kiadások csökkentek. A bútor- és lakásfelújítási kiadások az Egyesült Államok különböző régióiban 7,4-8,1 százalékkal csökkentek.