Nem sikerült túl jól az idei év első nagy új belépőjének debütálása a hongkongi börzén. A Sencsen után másodlagos részvénykibocsátással (SPO) a városállam tőkepiacára is bevezetett Tianqi Lithium részvényei 10 százalékot zuhantak az első, szerdai kereskedési nap során.  

Az újratölthető akkumulátor-alkatrészeket gyártó kínai társaság 1,7 milliárd dollár befektetéshez jutott a listázással, ez idén az eddigi legnagyobb volumenű tőkebevonás Hongkongban.

Az SPO során 164,12 millió részvényt értékesített a vállalat, ennek 38 százalékát hét nagybefektető jegyezte le. A kibocsátás hónapok óta tartó szárazságnak vetett véget a helyi IPO-piacon, ahol az első fél évben tizedére zsugorodtak a részvénykibocsátás során gyűjtött források az egy évvel korábbihoz képest, a volatilis globális tőkepiaci mozgások és a kínai gazdasági lassulás miatt visszaeső befektetői érdeklődés miatt. A Dealogic adatai szerint június végéig mindössze 2,67 milliárd dollár tőkeinjekcióhoz jutottak a frissen parkettre lépő cégek Hongkongban.

CHINA-HEBEI-TANGSHAN-LITHIUM BATTERY(CN) (201129) -- TANGSHAN, Nov. 29, 2020 (Xinhua) -- A worker operates on a production line at a lithium battery factory in Tangshan, north China's Hebei Province, Nov. 29, 2020. Lithium battery production has recently become a leading industrial sector in Lubei District of Tangshan. It is estimated that local manufacturers turn out 780 million yuan (about 118 million U.S. dollars) worth of lithium batteries every year. (Xinhua/Yang Shiyao) (Photo by Yang Shiyao / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Yang Shiyao / AFP

A piac mégsem fogadta kitörő örömmel a papírokat, amelyek eleve a 82 hongkongi dolláros (10,45 amerikai dollár) IPO-ár alatt nyitották a kereskedést, majd egészen 72,7 dollárig süllyedtek, mielőtt némileg korrigált volna a kurzus.

Kínában már tőzsdén jegyeznek minket, ami egy nagy és jó finanszírozási platform, de korlátozott növekedési lehetőségekkel

 – hangsúlyozta Frank Ha vezérigazgató a CNBC-nek.

A cégvezető szerint a bevezetés a hongkongi börzére a társaság stratégiájának része, amely erőteljesen támaszkodna a nemzetközi forrásbevonásra. Frank Ha hozzátette, a jelenlegi időszak a lehető legjobb időzítés a parkettre lépésre.

A társaság jókora növekedési potenciált lát az elektromos járművek piacában, ami nem korlátozódik Kínára. „Azt látjuk, hogy Európában és a világ más részein továbbra is rendkívül nagy a kereslet az elektromos autók iránt” – emelte ki a cégvezér, hozzátéve, hogy ez az igény a következő fél évtized során is kiemelkedő maradhat, ahogy egyre több ország kötelezi el magát a 2050-re kitűzött karbonsemlegesség mellett.

A sencseni tőzsdén már egy évtizede forgó társaság részvényárfolyamának fontos mozgatója az akkumulátorok alapanyagaként használt lítium árának világpiaci emelkedése is. Az anyaországi tőzsdén jegyzett papírok ennek köszönhetően idén már bő 20 százalékkal értékelődtek fel.

A nyersanyag árával kapcsolatban már óvatosabban fogalmazott a vezérigazgató, aki arra számít, hogy 2022 második felében még magasan maradhat a a jövő év azonban már kihívást hozhat, a makrogazdasági környezet ugyanis nagyban befolyásolhatja a lítium iránti kereslet alakulását.