Jócskán visszavágta az OTP részvényeiken 12 havi célárfolyamát a Morgan Stanley, amely az eddigi 13 300 forint helyett már csupán 9050 forintra várja azokat. A frissített, jóval pesszimistább prognózis mindössze nyolc százalékos felértékelődési lehetőséget jelent a jelenlegi szintről,  

az amerikai nagybank ezért semlegesről alulsúlyozásra minősítette le a legnagyobb hazai bankpapírt, lényegében eladásra ajánlva azokat.

Az idén gyengélkedő OTP piaci értéke az elmúlt hat hónap során megfeleződött, a napokban bő kétéves mélyponton is járt a kurzus.

Stock earning drop. Financial graph showing statistics, prices falling, . 3d render OTP részvény esik zuhan értékpapír
Fotó: Shutterstock

A brókerházak sorra vágják vissza árfolyamvárakozásaikat, a Refinitiv adatbázisában szereplő átlagos célár három hónap alatt több mint ötezer forinttal csökkent. A társaságot követő 12 elemző konszenzusán alapuló várakozás jelenleg már csupán 14 073 forint, ami alapján akár 67 százalékos ralira van kilátás. Kilenc szakértő vételt, további kettő tartást javasol, a Morgan Stanley frissített értékelése pedig eladási jelzésnek felel meg. 

A Morgan Stanley idén már harmadszorra módosított az OTP kilátásain, egyre borúsabb képet felvázolva. Április közepén előbb 21 200-ról 13 600 forintra szállította le prognózisát a tengerentúli pénzintézet, amit egy hónappal később egy újabb, 300 forintos vágás követett a legfrissebb, ma reggeli felülvizsgálatot megelőzően. 

Közben a többi brókerház részéről is sorra érkeznek a borúsabb jelzések:

  • Tegnap a lengyel mBank mérsékelte 16 310 forintról 15 161 forintra az egy évre előretekintő árfolyamot.
  • Június közepén az Erste Bank fogta vissza 20 700 forintról 12 ezerre várakozását, felhalmozási ajánlás mellett.
  • A lengyel PKO Bank június elején vágott le egy jelentősebb darabot a célárból, 14 267 helyett 10 055 forintra taksálva.
  • Az extraprofitadók bejelentését követően, május végén az HSBC csökkentette 18 300-ról 17 715 forintra a célárat, a vételi ajánlás fenntartása mellett.
  • Május végén a Raiffeisen Bank csípett le 7200 forintot korábbi várakozásából, 13 500 forintos árfolyamot előrevetítve egyéves távlatban.
  • Május 20-án pedig a Société Générale csökkentette 800 forinttal a korábbi 14 200 forintos becslését.