Az európai részvények a korábbiaknál alacsonyabb szinten zárták a júniust, ennek oka pedig az, hogy a nagyobb jegybankok szinte általánosan szigorú (hawkish) monetáris politikája és az egyre fokozódó recessziós félelmek miatt a befektetők körében továbbra is bizonytalan hangulat uralkodik – vélik a Fidelity szakértői egy kedden publikált elemzésükben.

Emlékeztettek: a Fed 0,75 százalékkal emelte a kamatokat, az EKB pedig 50 bázispontos szigorítást hajtott végre. Az európai központi bank azt is bejelentette, hogy 2022. július 1-jével befejezi az eszközvásárlásokat. A piacok némileg fellélegeztek, miután az EKB felvetette, hogy megvédené a nagyobb adósságállománnyal küzdő tagjainak egy részét az emelkedő hitelköltségektől azzal, hogy a lejáró hiteleket rugalmasan újra befekteti, és létrehoz egy új „antifragmentációs”  eszközt.

Rugalmas eszközzel kézivezérelné a kötvénypiacot az EKB

A TPI keretében a központi bank a másodlagos piacon fog vásárolni olyan eurózónás országok kötvényeiből, amelyeknél a finanszírozási feltételek romlása nem indokolt az országspecifikus fundamentumok alapján, így ellensúlyozza majd a transzmissziós mechanizmust fenyegető kockázatokat. 

Közben Kína fokozatos gazdasági talpra állása igazi fénysugárnak számított: májusban magához tért az ipari termelés. Csakhogy az elhúzódó ukrajnai háború változatlanul rányomja bélyegét a befektetői hangulatra, és Európában súlyosbodik az mivel Oroszország csökkentette a Németországnak, Olaszországnak és más EU-tagállamoknak szállított földgáz mennyiségét.

 

Az euróövezeti üzleti aktivitás júniusban – a recessziós aggodalmak felerősödésével – 16 hónapja nem látott szintre esett vissza. 

 

A kompozit beszerzésimenedzser-index júniusban 51,9-re csökkent, ami a kereslet növekedésének megtorpanását jelzi. A legnagyobb visszaesés a feldolgozóiparban volt megfigyelhető, ahol két év óta először csökkent a termelés. Ez a folyamat júliusban felgyorsulhat, mivel az új megrendelések száma egyre alacsonyabb.

A szolgáltató szektor kibocsátásának növekedése január óta a legalacsonyabb szintre esett, mivel csökkent az új megrendelések száma. Bár a beszállítói csúszások továbbra is mérséklődnek, ez valószínűleg a termékek iránt megnyilvánuló alacsonyabb keresletnek és a jókora raktárkészlet-felhalmozódásnak tudható be.

A munkahelyek számának növekedése 13 hónapja nem látott mélypontra mérséklődött, mivel a vállalkozások mind a gyártás, mind a szolgáltatások területén lefelé módosították a terjeszkedési terveiket. Az eurózóna inflációja magasabb volt a vártnál, és 8,6 százalékos mértékével júniusban újabb rekordot döntött.

Ukraine conflict weighs on stock market, 14 February 2022, Hessen, Frankfurt/Main: A woman on the floor of the Frankfurt Stock Exchange takes a picture with her smartphone of the Dax curve, which represents falling prices. The Ukraine conflict becomes a major burden on the stock market at the beginning of the trading week. A feared invasion by Russia into the neighboring country had already sent prices on the U.S. stock exchanges plummeting. The German share index (Dax) fell below the 15,000 point mark at the start of trading. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Arne Dedert / AFP

A felülvizsgált eredményvárakozások az egyre pesszimistább gazdasági kilátások ellenére továbbra is szinte minden európai ágazatban pozitívak. A legfrissebb vállalati eredmények azt mutatják, hogy az összesített profitmarzsok még mindig magas szinten vannak.

 

A piac azonban már most beárazta a gyengülő eredménykilátásokat. A részvénypiacon van lehetőség olyan vállalatok felkutatására, amelyeknél a nagyon negatív forgatókönyvek már be vannak árazva, és ezért korlátozott a további értékromlás esélye. Ezeknek a lehetőségeknek a megtalálását az egyes vállalatok korábbi recessziós időszakokban elért eredményeinek elemzése is elősegítheti

 

– tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-európai igazgatója.