Hétfőn, 13 órakor kezdte meg az euróérmék gyártását a Zágrábhoz közeli szentnedelei (Sveta Nedelja) pénzverde. Az eseményen jelen volt Boris Vujčić, a Horvát Nemzeti Bank kormányzója és Andrej Plenković miniszterelnök is – írja a Figyelő.

Mintegy 70 munkás dolgozik itt. Hatalmas mennyiségű érmét vernek. Ehhez jó szervezés kell. Biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz

– idézi a horvát média a miniszterelnököt.

Boris Vujčić elmondta, hogy a pénzverde alkalmazottai három műszakban fognak dolgozni. A tervek szerint az év végéig 420 millió darab, azaz 3,7 ezer tonna érme készül el.

Hozzátették: a szentnedelei euróverdében lépten-nyomon kamerák vannak, be- és kilépéskor pedig mindenkit átkutatnak – ez most az ország legőrzöttebb és legbiztonságosabb épülete.

Croatia,Flag,With,Euro,Coins,Amid,Gravel,Surface,On,Croatia flag with euro coins amid gravel surface on the riverbank,currency exchange,business finance and economy concept,macro close-up
Fotó: Shutterstock

A kéteurós érme hátoldalára Horvátország térképe kerül, az egyeurósra egy nyest, ami a kivezetendő nemzeti valutára, a kunára emlékeztet (a kuna nyestet jelent), az ötvencentesen a tudós – amúgy szerb származású, de Horvátországban született – Nikola Tesla arcképe lesz. Az egy-, a két- és az ötcentesen a Horvát Köztársaság felirat lesz látható glagolita betűkkel. Az érméket a címerből is ismert négyzetrácsok díszítik.

Nemrég a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) határozatot fogadott el az euró horvátországi elfogadásáról. Déli szomszédunk januártól használja a fizetőeszközt, egy euró a hivatalos átváltási árfolyamon 7,53450 kuna lesz.

A tervek szerint a bankok ősszel kapják meg az első eurókészleteket (a bankjegyeket is), 

majd hozzájut a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (Fina), decembertől pedig a kis- és nagykereskedelmi üzletek kapják kézhez a bankjegyeket és az érméket.

Andrej Plenković kormányfő azt is reméli, hogy Horvátország január elsejétől tagja lehet az schengeni térségnek is. E tekintetben biztató hírei vannak, hiszen az EU soros elnökségét betöltő Csehország kormányfője, Petr Fiala kijelentette: 

Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy még elnöksége idején megszülethessen a döntés.

Szerinte Zágráb a csatlakozás minden feltételét teljesítette már.