Alig egy év után távozik a GameStop pénzügyi igazgatója, Mike Recupero, akit Diana Saadeh-Jajeh, az eddigi számviteli igazgató vált. A vállalat egyúttal a szervezet karcsúsítását tervezi. A dolgozói létszám csökkentése nincs ellentmondásban azzal, hogy tavaly és az idei év első hat hónapjában több mint 600 munkatársat vettek fel a céghez.  A The Wall Street Journal az ügyet ismerő személyekre hivatkozva arról ír, hogy a videójáték-kereskedő „jelentős befektetést” tervez az üzletek vezetőire és más alkalmazottakra fordított költségek kapcsán. Részletek a következő hetekben várhatók.

GameStop branch. People go shopping with black friday and christmas sales in Munich, Germany on November 23, 2021. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Alexander Pohl / NurPhoto via AFP

A szervezeti változások a nyereségességet célozzák, a GameStop belső feljegyzése szerint megszüntetik a többletköltségeket, s intenzív tulajdonosi mentalitással kívánnak működni. A társaságnak 12 ezer teljes munkaidős munkatársa van.

Az amerikai tőzsdei lap emlékeztet, hogy a GameStop 157,9 millió dolláros nettó veszteségről számolt be az április 30-án véget ért negyedévben, szemben az előző évi 66,8 millió dolláros veszteséggel. Az első negyedévben 1,38 milliárd dolláros nettó árbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 1,28 milliárd dollárral.

A GameStop az elmúlt években a változó fogyasztói preferenciák miatt nehezen tudott profitot termelni, ezért átalakítja üzleti modelljét, hogy kevésbé függjön a fizikai üzletektől. Tavaly júniusban új vezérigazgatót nevezett ki, Matt Furlongot, aki az Amazontól igazolt át.

A társaság 1:4 arányú részvényfelosztást tervez. A split általában a kisbefektetők felé való nyitás jele. 

Csütörtökön 15 százalékos emelkedéssel, 135,12 dolláron zárt a míg pénteken a nyitás előtti kereskedésben 6 százalékot esett.

A GameStop a Wall Street-i csata idején híresült el, amikor a shortoló hedge fundok ellen összehangoltan fogadó redditor kisbefektetők az egekbe hájpolták az elavult bolthálózattal küszködő vállalat részvényárfolyamát.