Bár az miatti kamatemelések nyomán drágábbak lettek a személyi kölcsönök, a K&H-nál továbbra is népszerűek ezek a hitelek. A pénzintézet csaknem 4 százalékkal nagyobb összegben folyósított személyi hiteleket az idei év első öt hónapjában, mint egy évvel korábban – közölte a K&H. 

A személyi kölcsönök átlagos összege 1,8 millió forint alatt volt májusban, ez minimális csökkenés az egy évvel korábbi, valamivel 1,8 millió feletti összeghez képest. 

K&H bank, bankfiók hitel Fotó: Kallus György vg: 18.10.05.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A csökkenés hátterében az áll, hogy az egyre népszerűbb teljesen online személyi kölcsönök átlagösszege hagyományosan elmarad a fiókhálózatban igényelt hitelek 2 millió forintot meghaladó átlagától. A teljesen online is igényelhető személyi kölcsönök, melyeket számítógépről, mobilról vagy tabletről indítanak és fejeznek be, egyre nagyobb teret nyernek: az igénylések több mint 50 százaléka ezen a csatornán érkezik a K&H-hoz.  

Felgyorsult Magyarországon az infláció, az áremelkedés megzabolázása érdekében a jegybank kamatemelési sorozatba kezdett, ennek eredményeként a hitelkamatok is feljebb kerültek. Ennek ellenére a K&H-nál továbbra is népszerűek a személyi kölcsönök – közölte a pénzintézet a saját statisztikái alapján.

Az idei év első öt hónapjában a folyósított személyi kölcsönök összege 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. 

A személyi kölcsönök jelentős részét, 43 százalékát lakáscélra veszik fel az érintettek, jellemzően felújításra. Az autóvásárlás részesedése 29 százalékos

–  mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. Hozzátette: minden tizedik személyi kölcsönt hitelkiváltásra vesznek fel, ami azt mutatja, hogy a kamatemelkedések ellenére még mindig megéri egyes esetekben felvenni a jelenlegi feltételekkel a személyi kölcsönt, és lecserélni a korábbi években magasabb kamattal igényelt hitelt.