Az Alibabát, a szintén e-kereskedelemmel foglalkozó JD.comot és a KFC-ket üzemeltető Yum China Holdingsot az elsők között választották ki az amerikai szabályozó hatóságok az Egyesült Államokban jegyzett kínai vállalatok közül a jövő hónapban kezdődő könyvvizsgálatra – értesült a Reuters.

Yum China Aims to Expand Stores to 20,000 as Next Milestone
Fotó: Bloomberg


Mindhármukat értesítették már arról, hogy benne vannak azoknak a kínai cégeknek az első csoportjában, amelyeket az amerikai könyvvizsgálati felügyelet (Public Company Accounting Oversight Board – PCAOB), ellenőrizni fog Hongkongban. A cégek auditálását végző Deloitte-et és a KPMG könyvvizsgáló céget is tájékoztatták a könyvvizsgálatról – tette hozzá a hírügynökség.

A cégek kiválasztására a Peking és Washington között pénteken kötött, hatalmas áttörésnek számító megállapodás alapján került sor, amely lehetővé teszi az amerikai hatóság számára, hogy átvilágítsák a kontinentális Kínában és Hongkongban működő könyvvizsgáló cégek munkáját. Ezzel véget érhet egy hosszú ideje tartó vita, amely azzal fenyegetett, hogy több mint 200 kínai vállalatot törölnek az amerikai tőzsdékről.

Az Alibaba amerikai tőzsdén jegyzett részvényei a Reuters jelentése után, kedden csaknem 3 százalékos mínuszban zártak, miután a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben még 1 százalékkal emelkedtek. A vállalat hongkongi részvényei szerdán már csak 1 százalékkal gyengültek, holott több mint 3 százalékos eséssel indították a napot.

Az Alibaba, amely 2014-ben, a gazdaságtörténet addigi legnagyobb tőzsdei bevezetésével került a New York-i tőzsdére, a keddi adatok szerint 248 milliárd dolláros piaci értékével a legértékesebb Egyesült Államokban jegyzett kínai cég.

A PCAOB pénteken közölte, hogy értesítette a kiválasztott vállalatokat, és tisztviselői várhatóan szeptember közepén landolnak Hongkongban, ahol az ellenőrzésekre sor kerül. A kiválasztott vállalatokat azonban egyelőre nem nevezték meg. Hozzáfűzték, hogy a kockázati tényezők – például méret és ágazat – alapján választják ki a vállalatokat, 

és egyetlen cég sem számíthat különleges bánásmódra.

A törvényi előírások szerint 2024 elején függesztik fel a kereskedést a Wall Streeten azoknak a kínai cégeknek a részvényeivel, amelyek nem tesznek eleget a könyvvizsgálati munkadokumentumok átvizsgálására vonatkozó kéréseknek.

Alibaba Beijing Headquarters
Fotó: Kuang Da / AFP

Napokkal azelőtt, hogy az Alibaba felkerült a törléssel fenyegetett cégek listájára, a cégvezetés bejelentette, hogy New York-i jelenlétét egy hongkongi elsődleges tőzsdei bevezetéssel kívánja kiegészíteni, a kínai befektetőket megcélozva.

A hongkongi tőzsdén ugyan 2019 óta másodlagos bevezetéssel már jelen van, ám a kínai befektetők zöme csupán elsődleges jegyzés esetén fér hozzá a papírokhoz. Az elsődleges bevezetés 2022 végére várható.

A Yum China augusztusban ugyancsak elsődleges tőzsdei bevezetést kért Hongkongban, és arra számít, hogy a másodlagos tőzsdei státuszról elsődlegesre váltás októberben fejeződik be, a részvényesek jóváhagyásától függően.