Nagy tőkemozgások jellemezték múlt hónapban az amerikai alapkezelői szektort, a Refinitiv Lipper adatai szerint a tengerentúli befektetők több mint 34 milliárd dollárt váltottak vissza hagyományos befektetési alapjaikból, miközben tőzsdén kereskedett alapokban (ETF) meglévő kitettségüket közel 39 milliárddal növelték.

Etf,Exchange,Traded,Fund,Investment,Concept.,Piggy,Bank,And,Growth
Fotó: Shutterstock

A pénzügyi adatszolgáltató friss statisztikája alapján júliusban már az egymást követő hetedik hónapot zárták negatív nettó értékesítéssel az amerikai befektetési alapok, igaz, a júniusi 100 milliárdos exodushoz képest ezúttal „csupán” 34,2 milliárdos volt a tőkekivonás. Ezen belül a kockázatosabb eszközökből, a részvény-és vegyes alapokból több mint 20 milliárd dollárnyit váltottak vissza a megtakarítók.

A Fed a hónap végén a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, a befektetők a szigorításra készülve 37,6 milliárd euró értékben adtak túl kötvényalapjaikon, az eszközkategóriából tavaly december óta folyamatos a befektetői kivonulás. Az emelkedő inflációs és kamatkörnyezetből profitáló pénzpiaci alapokba ezzel ellentétben 23,5 milliárd dollár friss tőkét pumpáltak, június után újabb pozitív hónapot zárva.

A pénzpiaci termékek mellett az időszak másik nagy nyertesei az ETF-ek voltak volt. A 38,7 milliárd dollárnyi friss megtakarítás mintegy egy milliárddal haladta meg az egy hónappal korábbit.

A két nagy kategória közül a nagyobb biztonságot jelentő kötvénykitettséget ETF-ek csatornázták be a források nagyobb, 28,2 milliárd dolláros részét, túlnyomó részben a hosszú lejáratú állampapírokban és vállalati kötvényekben helyet találva. A ETF-ek a szokásosnál szerényebb, 10,5 milliárdos értékesítéssel zárták a hónapot. Az amerikai ETF-piac ezzel a nyár közepére trendfordulóhoz ért, júniusban ugyanis még a részvénykategória bizonyult a slágerterméknek 35 milliárd dollárt meghaladó beáramlással, míg a kötvényes eszközök alig több mint kétmilliárd dollárt csatornáztak be a befektetőktől.