Kilenc hónapja nem látott összegek áramlottak a héten a globális kötvényalapokba, miután a befektetők igyekeznek biztonságba menekíteni megtakarításaikat a növelkvő recessziós kockázatok és a fokozódó geopolitikai feszültségek elől. 

A Refinitiv adatai szerint a globális kötvényalapokba 14,4 milliárd dollárnyi friss forrás áramlott be egy hét alatt, ilyen magas összegre 2021 novembere óta nem volt példa. 

Ez idő alatt a pénzpiaci alapokba 7,03 milliárd dollár érkezett, ami 66 százalékos heti bázisú növekedést jelent. 

30 December 2021, Hessen, Frankfurt/Main: Securities trader Arthur Brunner of ICF Bank is on the phone at his desk on the floor of the Frankfurt Stock Exchange in front of the display board showing the Dax curve. Photo: Arne Dedert/dpa
ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: Arne Dedert / DPA Picture-Alliance via AFP

A részvényalapokból ugyanakkor továbbra is menekül a tőke, a tárgyidőszakban 10,42 milliárd dollárt vontak ki a befektetők, ezen belül az európai piacról 10,84 milliárd, az amerikai alapokból 10,81 milliárd dollár távozott, miközben az ázsiai részvényekbe 0,86 milliárd dollárnyi friss forrás érkezett. 

Az árupiacon az aranyat és a nemesfémeket követő alapokból már hatodik hete menekül a pénz, a tárgyidőszakban 382 millió dollár távozott. 

A feltörekvő piacokon is hasonló a trend: a 24,4 ezer alap mérlegéből az derül ki, hogy a kötvényekbe 954 millió dollár érkezett, míg a részvényalapokból 534 millió dollár távozott.