A világ leggazdagabbjai összesen több mint 30 milliárd dollárt veszítettek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője, Jerome Powell pénteki beszéde után – áll a Forbes honlapján.

A közel tíz percig tartó beszédben a Fed vezetője jelezte, hogy a jövőben további jelentősebb mértékben emelkedhetnek az amerikai kamatok az megfékezése céljából. A piac a kamatemelések lassulására számított.

 

A Forbes szerint a világ leggazdagabb üzletembere, a Tesla vezérigazgatója, vagyona 5,4 milliárd dollárral 257,3 milliárd dollárra zuhant. 

 

  • Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikkgyártója, az LVMH fő tulajdonosa 4,5 milliárd dollárt veszített, vagyona 161,7 milliárd dollárra csökkent, míg az Amazon alapítója, Jeffrey Bezos vagyona 6,5 milliárd dollárral 155,3 milliárd dollárra zsugorodott.
  • A Google alapítói, Sergey Brin és Larry Page körülbelül ötmilliárd dollárt, Warren Buffett és Larry Ellison befektetők fejenként mintegy hárommilliárd dollárt, Bill Gates pedig több mint kétmilliárd dollárt veszített a Forbes számításai szerint.
Academy Museum of Motion Pictures Opening Gala
Sergey Brin, a Google társalapítója érkezik az Academy Museum of Motion Pictures nyitógálájára az Academy Museum of Motion Picturesben 2021. szeptember 25-én Los Angelesben. Fotó: NurPhoto via AFP
  • Az indiai milliárdos és az Adani Group konszern tulajdonosa, Gautam Adani lett az egyetlen a világ tíz leggazdagabb emberének listáján, aki nem veszített pénzt pénteken, sőt a vagyona 1,6 milliárd dollárral 140,1 milliárd dollárra nőtt.

A Fed elnökének pénteki kijelentése nyomán komoly mínuszban zártak az amerikai tőzsdék. Így például a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index június közepe óta a legnagyobb veszteséggel, 3,37 százalékos mínuszban zárt, de 3,94 százalékos gyengüléssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját a technológiai részvények NASDAQ-mutatója is. Az 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 3,03 százalékkal csökkent.