Pénteken hajnalban tette közzé idei első féléves jelentését a Mol. Minden idők legnyereségesebb negyedévét várták az olajtársaságtól az elemzők, s a befektetők sem tették alacsonyra a mércét, hiszen a riport előtti utolsó kereskedési napon 3000 forintig tornászták fel a kurzusát. 

A Mol-csoport az év első hat hónapját 2,179 milliárd dollár (755,4 milliárd forint) EBIDTA-val zárta. Míg a második negyedévben 1,347 milliárd dollár, azaz 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA-t ért el a társaság, az elemzői konszenzus némiképp magasabb, 491,6 milliárd forint volt. Az összesített EBITDA 473,1 milliárd forint lett a második negyedévben a folytatódó tevékenységek esetében. Itt az előzetes elemzői konszenzus ezen a profitsoron 499,3 milliárd forint volt.

2016. július.28. MOL kút, Fresh Corner. Benzinkút, üzemanyag. Prielle Kornélia úti MOL benzinkút. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Bár a fogyasztói szolgáltatások üzletág pénzügyi eredménye egy év alatt a negyedére zuhant, a kutatás-termelés (upstream) és a finomítás-kereskedelem (downstream) szegmens teljesítménye ellensúlyozta a számos országban bevezetett üzemanyag-ársapka és a magyarországi különadók negatív hatásait. Az árszabályozás és a különadók nagyságrendileg 640 millió dolláros bevételkiesést jelentenek az első félévben, amely nagyrészben a magyarországi operációját terheli. 

Az erős második negyedéves EBIDTA lehetővé teszi a Mol számára, hogy a 2022-re vonatkozó éves EBITDA iránymutatását 3,3 milliárd dollár körülire emelje a korábbi 2,8 milliárd dollár körüli értékről.

Az Erste előzetesen úgy becsülte, hogy a finomítói árrés hordónként 50 dollár felett alakulhatott a második negyedévben, ami részben a hordónként 35 dolláros Ural/Brent különbségből, részben a 15 dolláros termékárrésekből jöhetett össze. Nos, a gyorsjelentés szerint a Brent-alapú finomítói árrés minden eddiginél magasabb szintre emelkedett, átlagosan 17 dollár/hordó értéket tett kia második negyedévben. 

A downstream szegmens 308 milliárd forint (863 millió dollár) újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” EBITDA eredményt ért el 2022 második negyedévében, ezzel majdnem megháromszorozva a profitabilitását negyedéves alapon és 134 százalékos növekedést elérve az előző év azonos időszakához képest. A petrolkémiai értékesítések jelentősen visszaestek a negyedév során végrehajtott, tervezett karbantartások miatt, s az árrés is jóval elmaradt a tavalyi hasonló időszakban tapasztaltaktól. Az finomítói tevékenységre vonatkozó, Magyarországon újonnan bevezetett különadó érintette a downstream szegmens teljesítményét, ez a hatás a következő negyedévekben még erősebben érvényesül majd.

Az Upstream szegmens speciális tételek nélküli EBITDA-ja éves szinten 151 százalékkal, 208 milliárd forintra (576 millió dollár) nőtt 2022 második negyedévében. A szegmens első féléves EBITDA-ja 371 milliárd forint (1 080 millió dollár) volt, 136 százalékkal magasabb, mint az előző évben. Ami a Bent-olaj hordónkénti árának több mint 40 dolláros emelkedésével, illetve a gáz spot-piaci árának több mint négyszeres növekedésével magyarázható.

A fogyasztói szolgáltatások eredménye egy év alatt 72 százalékot zuhant, s 46 millió dolláros (16,6 milliárd forint) eredményt ért el. A jövedelemkiesést a Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Bosznia Hercegovinában bevezetett üzemanyagár-sapka szabályozások eredményezték. Ezt az sem ellensúlyozta, hogy folytatódott a töltőállomás-hálózat átalakítása a Fresh Corner-koncepció szerint, a második negyedév végére a Fresh Cornerek száma 1 103-ra nőtt az első negyedévben elért 1 081-ről.

A Mol üzletmenetére komoly terhet ró a Kelet-Közép-Európa-szerte tapasztalható állami beavatkozás, erőteljes nyomást gyakorolva a Mol-csoport pénzügyeire és működésére egyaránt. Ezzel együtt bizalomra ad okot, hogy még a jelenleg tapasztalható, válságos hónapok során is képesek vagyunk terveinknek megfelelő teljesítményt nyújtani, jó úton haladunk céljaink elérése felé és tervezett befektetéseinket a szabályozói környezet változásai sem befolyásolják. Számos, a 2030+ stratégiánkban lefektetett célkitűzések elérésére irányuló transzformációs projektünk van folyamatban, ezen túl az ellátás diverzifikációját szolgáló beruházások egész sorát is végre tudjuk hajtani. A Mol még soha nem volt ilyen elkötelezett ambiciózus stratégiai céljainak megvalósítása mellett, mint ezekben a nehéz időkben. - hangsúlyozta Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.