A legoptimálisabb várakozásokat is felülmúlta a Richter második negyedéves árbevétele, amely 24 százalékkal lett magasabb a 2021-es bázisidőszakinál. A 193 milliárd forintos forgalom helyett az elemzők 10 milliárddal kevesebbre számítottak. A bruttó profit meghaladta a 110 milliárd forintot.

Szintén felülmúlta a várakozásokat a cég az üzemi eredménye, ahol 52 milliárd forintot realizáltak, 43 százalékkal többet, mint tavaly. További, közel 29 milliárdos nyereséget könyvelhettek el a pénzügyi soron, amiből 76,5 milliárdos adózott eredmény keletkezett, jóval több az 57-60 milliárdos várakozásoknál és 173 százalékkal magasabb a tavalyi számoknál.

Budapest 2022.03.03.Richter Gedeon gyárfoto: Kallus György/VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mint a jelentésben kiemelték, a negyedév során rendkívül kedvező volt az árfolyamkörnyezet, hiszen a dollárral és a rubellel szemben sokat gyengült a forint, de az euróhoz viszonyítva erősödő dollár és rubel is segített a Richternek.

A vezető készítmény (Vraylar) amerikai forgalma után 83,8 millió dollár royaltyt kapott a Richter. Ehhez 25 millió dollár egyszeri bevétel is kapcsolódott, a cariprazine MDD-indikációra vonatkozó törzskönyvi kérelemkiegészítés FDA általi befogadásához kapcsolódóan. Az időszak végére 925 milliárd forintra nőtt a társaság eredménytartaléka.

Orbán Gábor vezérigazgató így értékelt:

Árbevételünk Ukrajna kivételével valamennyi piacunkon dinamikusan növekedett 2022 első fél évében. A devizaárfolyamok változásából származó rendkívüli árfolyamnyereség mellett az áremelések is hozzájárultak forgalmunk mind forintban, mind euróban mért növekedéséhez. Specialty termékkörünk árbevétele továbbra is szilárd alapot biztosított a forgalom bővüléséhez. A Vraylar még mindig robusztus teljesítményt mutatott, és bekerült a világ száz legnagyobb gyógyszerkészítménye közé. Oroszországi üzletvitelünk zavartalan maradt, a rubelnek a közelmúltban bekövetkezett erősödése egyaránt emelte az árbevétel és a fedezet szintjét. A világgazdasági környezetben tapasztalható kihívások ellenére kitartunk mind a 2022-ben kitűzött pénzügyi célok, mind pedig a fejlesztési fázisban lévő projektjeink előmozdítása mellett.