Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén – derül ki az Ingatlan.com és a Money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból. A lakáshitelek iránt érdeklődők átlagos életkora az Ingatlan.com oldalán elérhető, hitelfelvételt segítő Hitelintéző adatai szerint 37 év volt az idei év első nyolc hónapjában, miközben egy évvel korábban átlagosan 39 év volt a hitelből ingatlanvásárlást tervezők életkora.

Eladó lakás
Fotó: Löffler Péter

A hivatalos adatok szerint a 30–39 éves korosztály tagjai az idei év első felében – a közfoglalkoztatottak adatai nélkül – 539 ezer forintos bruttó átlagfizetést kaptak, a kedvezmények nélkül számolt nettójuk pedig 358 ezer forintot tett ki. Ez pedig mind a bruttó, mind a nettó átlagbéreknél 17,7 százalékos növekedés éves szinten. A közfoglalkoztatottak nélkül számolt országos átlagos bruttó és nettó átlagfizetések 17,5-17,5 százalékkal 500 ezer és 332 ezer forintra emelkedtek.

A béremelkedés a Hitelintéző adataiból is látszik: az év első nyolc hónapjában a kiszemelt lakóingatlanhoz lakáshitel után érdeklődők átlagosan 563 ezer forintos átlagos fizetésről számoltak be, ami – éves összevetésben – 16 százalékos emelkedés.

A Money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint szeptember elején a 20 millió forintos, húszéves futamidejű, végig fix kamatozású – kamatváltozásokból adódó kockázattal, így az esetleges törlesztőrészlet-emelkedéssel szemben teljesen védett – lakáshitelek kínálatát nézve jelentős különbségek láthatók: a legkedvezőbbeknél 160 ezer forint körüli összeg a havi törlesztés. Ezzel szemben a drágább verziók között akad, amelyik több mint 190 ezer forintos kiadással járna havonta.

Az olcsóbb lakáshiteleknél a teljes visszafizetendő összeg hozzávetőleg 39 millió forintot tesz ki, a drágábbnál viszont megközelíti a 46 milliót. A példaszámításban említett 160 ezer forint körüli törlesztőrészlet a Hitelintézőt kitöltők 563 ezer forintos átlagfizetésének 28 százalékát jelenti. „Ez pedig vállalható teher azoknak, akik hosszú távon biztosan fizetni tudják a lakáshitelüket” – állapítja meg az elemzés.