A bivalyerős dollár és a készletek felhalmozódása nagyban rontotta a Nike profittermelő képességét. Számszerűsítve ez a két tényező másokkal kiegészülve 22 százalékkal csökkentette az augusztussal lezárt első üzleti negyedév adózott eredményét, ami végül 1,47 milliárd dollár lett. 

Children play in front of the American multinational sport
Fotó: Budrul Chukrut / Getty Images

Egy részvényre vetítve ez 93 centet jelent. A bruttó árrés eközben 220 bázisponttal, 44,3 százalékra olvadt, miközben a Refinitiv elemzői konszenzusa 45,4 százalékot valószínűsített. A Nike bevételeinek mintegy felét külföldről szerzi, ezért az amerikai valuta már-már a fájdalomküszöböt súroló erősödése alapvetően befolyásolja a világ legnagyobb sportszergyártó és sportruházati vállalatának üzleti számait. 

A csütörtöki amerikai tőzsdezárás után kiadott gyorsjelentésükben 

az árfolyam-erősödés bevételcsökkentő hatását négymilliárd dollárra becsülik a folyó üzleti évben. 

Matthew Friend pénzügyi igazgató a kiadott közleményben jelezte, hogy a dollárerősödés tendenciája felgyorsult az utóbbi időszakban, s ez a következő hónapok teljesítményére is rányomja bélyegét. Ez közrejátszik abban, hogy a teljes üzleti évre 200-250 bázispontos marzscsökkenést várnak, e téren a legrosszabbnak a folyó, második üzleti negyedév ígérkezik.

A Nike negyedéves bevétele egyébként az egy évvel korábbi időszakét 4 százalékkal haladta meg, és 12,7 milliárd dollár lett. 

Árfolyamhatásoktól szűrten 10 százalékos lett volna a bevételbővülés. 

A forgalomból 12 milliárd dollár a Nike márkához, 650 millió pedig a Converse márkához kapcsolódik. A novemberben Katarban megrendezendő labdarúgó-világbajnokság forgalombővítő hatásában is bízhat az amerikai óriás cég, amely számos élvonalbeli válogatottat is öltöztet. 

A Nike logo seen at one of their stores
Fotó: Aimee Dilger / Getty Images

Ugyanakkor a recessziótól való félelem és a megélhetési válság erősen visszafoghatja majd a vásárlásokat, mint az a nagy divatkereskedelmi láncok előrejelzéseiből is kiviláglik. Ez a faktor azonban földrészenként eltérő erősséggel érvényesíti negatív hatását, és a mértékét becsülni sem lehet. 

Az orosz piacról való kivonulás költségeit viszont már elszámolták, onnan eleve marginális bevételeik származtak. Észak-Amerikában viszont bízhatnak, fő piacukon 14 százalékkal magasabb bevételt értek el (5,51 milliárd dollár), míg Kínában 3,33 milliárd dolláron stagnált a forgalmuk.

A Nike számára a készletek felhalmozódása nem jó ómen. A készletek értéke a bázisidőszakihoz képest 44 százalékkal, 9,7 milliárd dollárra ugrott. Különösen 

Észak-Amerikában állnak hegyekben az eladásra váró Nike-termékek, ott 65 százalékkal bővült a raktárkészlet.

 

Tegyük hozzá, hogy a bázis alacsony volt, hiszen egy évvel ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy a pandémia miatt elrendelt korlátozások nem kímélték a Nike egyik fő gyártóbázisának számító Vietnámot, ahol komplett üzemeket kellett hosszú hetekre bezárni, vagy radikálisan csökkenteni az ott folyó termelést. 

A tetejében még a kikötői sztrájkok és az áruszállítási piacot jellemző kapacitásszűke miatt a cégnek logisztikai problémákkal is meg kellett küzdenie. Akkor azon aggódott John Donahue elnök-vezérigazgató, hogy a karácsonyi szezonra lesz-e elegendő árujuk.

A készletek kiemelkedően magas szintjéből elemzők szerint masszív kiárusításokkal farag majd le a Nike. 

David Swartz a Morningstar részéről a helyzet normalizálódását az ünnepi szezont követő év végi leárazások utánra várja.

 

A gyászos gyorsjelentésre, de inkább a borús közeljövőre eladásokkal reagáltak a befektetők, 10 százalékkal mélyebbre küldve a Nike amúgy is vergődő árfolyamát. 

A kurzus az idén már 42 százalékkal zsugorodott, 

ezzel a Nike a Dow Jones ipari index legrosszabbul teljesítő részvényei közé tartozik. Pedig a cég igyekszik megnyerni a befektetők bizalmát, a most lezárt negyedév után például 1,5 milliárd dollárt juttat vissza a részvényeseinek. Ebből 480 millió dollár az értéke 11 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A Nike ezzel immár huszadik éve folyamatosan emeli az osztalék összegét.