Határozottan jól alakult az elmúlt év a hazai bankok szempontjából, az elért eredményeket és az üzleti aktivitást illetően – derül ki a Magyar Nemzeti Banknak a piaci szereplők egyedi adatait feldolgozó, Aranykönyv című összesítéséből.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MNB összesítése szerint az itthon működő tizenegy hitelintézeti csoport összesített mérlegfőösszege megközelítette az 59 150 milliárd forintot 2021 végén, ami dinamikus, 16,3 százalékos bővülés a megelőző év adatához képest. (Az Aranykönyv a bankcsoportok között – tizenkettedikként – külön összesíti a Magyar Bankholding számait is: az MBH csoport eszközállománya 15,5 százalékkal gyarapodott egy év alatt, megközelítve a 9830 milliárd forintot.) A hét legnagyobb hitelintézeti csoportnál szintén igen jónak mondható, összességében 17 százalékos eszközállomány-bővülést mutatott ki az MNB – közel 58 150 milliárdos mérlegfőösszeg mellett. Ezúttal az egyes szereplőknél sem voltak jelentősebb kilengések ezen a téren, így a legnagyobb bankcsoportok mérlegfőösszeg szerinti sorrendje sem változott a hazai piacon: a mezőnyből magasan kilógva az OTP csoport vezet, majd az MBH és a K&H csoport következik.

Az itthon működő bankcsoportok nettó eredménye kiugró mértékben, közel a duplájára, 759,6 milliárd forintra nőtt egy év alatt: ezen belül különösen figyelemreméltó, hogy többen közülük megsokszorozták a profitjukat a megelőző évhez viszonyítva.

 Emellett a tizenkét érintett pénzügyi szolgáltatói csoport közül tavaly már egy sem volt veszteséges, miközben 2020-ban még akadt egy mínuszban záró szereplő.

 

Ami a részvénytársasági formában működő 34 hazai hitelintézet adatait illeti, az összesített eszközállomány itt is dinamikusan, 16,5 százalékkal emelkedett egy év alatt, miközben az adózott eredmény csaknem a két és félszeresére, 484,4 milliárd forintra ugrott. A mínusszal záró piaci szereplők száma pedig csökkent tavaly: ezúttal öt ilyen szolgáltató szerepel az adatokban, míg 2020-ban hét hazai bank volt veszteséges.