Lefelé indultak az amerikai részvények, miután az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed 75 bázispontos kamatemelést jelentett be szerda délután, továbbá közölte, hogy a kamatszintet jövőre egészen 4,4 százalékig emelik.

pénzügyi tőzsde hullámvasút
Fotó: Getty Images

A Dow Jones rövid időn belül mintegy 240 ponttal gyengült, míg az S&P 500-as 0,8 százalékot, a Nasdaq Composite pedig 1 százalékot veszített.

Mindez azonban nem tartott sokáig, hiszen amint Jerome Powell, a Fed elnöke megszólalt, újra a pozitív tartományba törtek a vezető indexek. Valami azt súgja ugyanakkor, hogy tőzsdezárásig még néhány további fordulat várható a Wall Streeten.

Eközben az amerikai kétéves kincstárjegy – a Fed kamatpolitikájára legérzékenyebben reagáló eszköz – hozama új csúcsra, 4,121 százalékra ugrott, amely a legmagasabb szint 2007 októbere óta.

Az euró pedig a dollárral szemben egészen 0,9884-ig gyengült.

Úgy tűnik, a piac egyrészt az év végére még magasabbra emelkedő kamatlábaktól retteg, másrészt abban bízik, hogy a kamatemelési ciklus nagy része hamar lepörög. Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy folytatta héjapolitikáját a Fed, ám a piacok is erre számítottak

– mondta Sameer Samana, a Wells Fargo vezető globális piaci stratégája.

Adott egy rövid időszak, amely alatt agresszív lépéseket tehet a döntést meghozó nyílt piaci bizottság, és úgy látszik, szívesen él is a lehetőséggel

– tette hozzá Jan Szilagyi, a Toggle AI elemzőcég társalapítója.

Odasózott a Fed, Powell szigort ígér, a világ meg fogja érezni – cikkünk frissül

Az euró és a forint már megkapták a maguk pofonját az erősödő dollártól.