Messze még a részvénypiaci mélypont, a vezető amerikai részvényindexeknél további két számjegyű zuhanásra van kilátás a jegybanki szigorítás és a befektetők túlzottan optimista vállalati eredményvárakozásai miatt – figyelmeztetnek a Morgan Stanley stratégái.

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on August 16, 2022 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks were mostly lower early Tuesday following lackluster housing data and as Walmart results highlighted how inflation is altering consumer behavior. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: Angela Weiss / AFP

Nem túl bizakodó a tőzsdei kilátásokat illetően a befektetési bank vezető amerikai részvénystratégája, Mike Wilson, aki legfrissebb, Bloombergnek adott elemzésében újabb 15 százalékos esést vizionál az amerikai piacon abban a kedvező esetben is, ha a jegybank szerepét betöltő Fed a gazdaság komolyabb lassítása nélkül meg tudja zabolázni az elszabadult inflációt. Ez 3400 pontos S&P 500 index célárat jelent.

Amennyiben nem jár sikerrel a „soft landing”, és az Egyesült Államok gazdasága recesszióba fordul, akkor 25 százalékos szabadesés is jöhet a zászlóshajónak számító részvényindexben, amely így 3000 pontig zuhanhat.

Az év első felében 20 százalékot szánkázó irányadó amerikai tőzsdeindex a júniusi, 3666 pontos mélypontról 17 százalékkal pattant fel augusztus derekáig. A növekedést viszont ekkor megtörték a Fed agresszív kamatemelésével, valamint az ebből következő esetleges miatt ismételten felerősödő befektetői aggodalmak. Jerome Powell Fed-elnök Jackson Hole-i, szigorú hangot megütő múlt pénteki beszédét követően pedig folyamatosan ereszkedik az S&P 500 mutató.

Bár a szakértő szerint a piac alját nehéz megjósolni, az irány lefelé mutat, legalábbis a következő egy-két negyedévben, a befektetőknek ezért érdemes felkészülniük a további „fájdalmakra”.

Mivel a Fed fókuszában továbbra is a gazdasági adatok állnak, Wilson szerint a testület mindig némi késésben lesz, hiszen a két leginkább visszatekintő mutatóra, az inflációra és a munkaerőpiaci adatokra támaszkodik döntéseinél.

Mire a összeomlik, már túl késő lesz

 – húzta alá a szakértó, mert szerinte ekkorra már mindenki számára világossá válik, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van.

Egy másik fontos tényező, ami a részvényeket lefelé húzhatja, a piac elbizakodottsága a vállalati eredményeket illetően. A mostanra lecsengő második negyedéves jelentési szezon során a tényleges működési árrések a vártnál gyengébben alakultak, a Morgan Stanley pedig a negatív trend folytatására számít a jövőben.

A napi KORONAVÍRU FERTŐZÉS-SZÁM Chengdou-ban
 

A részvények értékeltségére használt P/E mutató (a részvényár és az egységnyi profit hányadosa) sem segíti az eligazodást, éppen azért, mert a befektetők és az elemzők túlzottan optimisták a jövőbeli nyereségkilátásokat illetően.

A P/E ráta a profit csökkenésével párhuzamosan elkezd majd csökkenni, és valahol a folyamat közepén a piac elérheti a mélypontot. Erre valószínűleg szeptember és december között kerül sor

 – vélekedett a stratéga.

Az S&P 500 az idei minimumán, június közepén 18-szoros P/E rátán forgott, ami jóval magasabb, mint az 1950-es évek óta bekövetkezett 11 medvepiaci ciklus során bármikor. Az index jelenleg 19-szeres szorzón forog, ami ugyancsak arra enged következtetni, hogy a mostani gazdasági helyzetben túlértékeli a piac az amerikai vállalatok eredménytermelő képességét.