A babaváró kölcsön megítélése szorosan összefügg azzal, hogy ki milyen közel áll a gyerekvállaláshoz – derült ki az OTP Bank megbízásából készült felmérésből, amely arra is rávilágít, hogy a babaváró kölcsön megítélése kettős a felnőtt lakosság körében.

A Növekedés.hu cikke szerint a válaszadók felének alapvetően ez egy hitellehetőség, míg 39 százalékuk számára támogatási forma, 17 százalék látja gyermekvállalási támogatásként, 9 százalék családalapítást segítő lehetőségként, 7 százalék gondol rá úgy, mint vissza nem térítendő támogatásra, 6 százalék pedig egyszerű támogatásként tekint a kölcsönre.

A kutatásból az is kiderült, hogy minél közelebb kerül valaki a gyerekvállaláshoz, annál kevésbé látja a lehetőséget hitelként, és kezd családalapítási és gyerekvállalási támogatásként tekinteni a babaváró kölcsönre.

Azok körében, akik öt éven túl terveznek gyereket, 68 százalék gondol a babaváró kölcsönre hitelként, azoknál, akik három-öt éven belül tervezik az újszülött érkezését, ez már csak 56 százalék, az egy-két éven belül gyermeket vállalóknál 48 százalék, akiknél pedig már megfogant a gyermek, már csak 39 százalék az arány.

Azok körében, ahol már jön a baba, 52 százalék számára egy támogatási forma a babaváró kölcsön, az egy-két éven belül gyermeket tervezők 48 százaléka, a három-öt éven belül tervezők 40 százaléka, az öt éven túl gyermeket váróknak pedig 27 százaléka tekint rá így.

A felmérés adatai szerint a felnőtt lakosság 4 százaléka volt tisztában a babaváró kölcsön eredeti határidejével és tervezte is igényelni, míg 8 százalék volt azoknak az aránya, akik nem tudtak a határidőről, de igénybe vették volna a gyerekvállalási támogatást.

A kutatásból kiderült, hogy a gyereket tervezők 20 százaléka volt azzal tisztában, hogy az eredeti tervek szerint a 2022. év végéig igényelhetik a babaváró kölcsönt. 

Azok számára, akik a határidő lejárta miatt gondolták úgy, hogy nem tudnak tervezni ezzel a családtámogatási formával, jó hír lehet, hogy 2023-ban is igényelhető lesz a támogatás, ami szabadon felhasználható, könnyen tervezhető és kiszámítható

 – mondta Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek divíziójának termékfejlesztési vezetője.

A gyermeket tervezők és gyerekkel rendelkezők a babaváró kölcsön előnyei közül a legfontosabbnak a szabad felhasználhatóságot (30 százalék) és a több gyermek esetén járó kedvezményeket (30 százalék) választották a legmagasabb arányban.

A kölcsön kamatmentessége az érintettek negyede számára fontos előny. Ebben a csoportban jellemzően lakásvásárlásra (29 százalék) és lakásfelújításra (24 százalék) használják vagy használták ezt a hitellehetőséget. Gyakori még a kisebb-nagyobb, az újszülött érkezéséhez kapcsolódó tárgyak vásárlása (17 százalék), háztartási gépek beszerzése (15 százalék) és a lakás energetikai korszerűsítése (12 százalék) is.