Péntekre tűzte ki a Moody’s Investors Service a magyar szuverén adósosztályzat idei második felülvizsgálatát. A nemzetközi hitelminősítő az idei első, március 25-re tervezett vizsgálatakor nem nézte meg Magyarország államadós-besorolását, és most sem nyúlt hozzá. 

Így maradt a Baa2 adósbesorolás stabil kilátással.

Lisbon,,Portugal,-,June,6,,2015.,Photo,Of,Moody's,Homepage
Fotó: Shutterstock

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője szerint a döntés kismértékű meglepetést okozott, tekintve, hogy számítani lehetett a kilátás negatívra módosítására, ehelyett a hitelminősítő ez alkalommal nem vizsgálta a besorolást. A kilátásrontásra az egyensúlyi mutatók alakulása, az uniós forrásokkal kapcsolatos viták, valamint az S&P augusztusi lépése után lehetett számítani.

Ahhoz, hogy a Moody’s ismét pozitívra módosítsa az államadósság besorolását, egyrészt szükség van a háború lezárására, hogy az energiaárak mérséklődjenek, másrészt a megállapodás megkötésére az uniós források kapcsán, harmadrészt pedig az egyensúlyi mutatók javítására 

– írta Molnár Dániel, aki szerint ezek hiányában előfordulhat, hogy hamarosan leminősítés következhet, amellyel együtt még mindig a bóvli kategória felett lennének a magyar államkötvények.

Az S&P Global Ratings legutóbb, augusztus közepén az addigi stabilról negatívra módosította Magyarország osztályzatának kilátását, ugyanakkor megerősítette az államadósság-besorolás BBB/A-2 szintű, befektetési kategóriás minősítését. A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő közül egyedüliként az S&P Global Ratings tartja számon negatív kilátással a hazai államadósság-besorolást. 

A Moody’s mellett a Fitch Ratings is stabil kilátást tart érvényben a magyar szuverén osztályzatokra.