Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap esti újabb szigorítását követően csütörtökön lefordultak az európai részvényindexek, a vezető nyugati tőzsdék egy-másfél százalékos veszteséggel zárták a napot.

MOL OTP tőzsde részvények business man celebrates his success goal on stock exchange background
Fotó: Shutterstock

A pesti börzén a pesszimista nemzetközi hangulat, valamint a nap során a magyar gazdasági elittől érkező, baljós prognózisok dacára a vevők domináltak, a BUX 0,8 százalékos emelkedéssel, 39 548 ponton fejezte be a kereskedést, leginkább az OTP nagy ralijának köszönhetően.

Az első számú hazai bankpapír kurzusa 8572 forinton állapodott meg, ami még úgy is 3 százalékos plusz, hogy a nap végén már erőteljesen adták a részvényt a befektetők.

A Magyar Telekom 0,3 százalékkal, 303,5 forintra kapaszkodott fel, és minimális, 0,1 százalékos pluszt könyvelhetett el a Richter is. A gyógyszergyártó részvényeit 7525 forinton jegyezték a záráskor.

A nagypapírok közül egyedül a Mol volt alulteljesítő, az olajár csökkenése mellett egy százalékkal, 2476 forintig buktak alá az olajtársaság papírjai.

A kisebb méretű társaságok közül jó napot zárt az Appeninn is. Az ingatlanos cég részvényei a reggeli, nyereséges működésről tanúskodó gyorsjelentésre 2,8 százalékos emelkedéssel reagáltak. A nap vesztese ezúttal az idei év egyik sztárrészvénye, az Alteo volt, melynek kurzusa bő 5 százalékot zakózott.

A forint nap közben erősödéssel próbálkozott az euró ellenében, a tőzsdezárásra azonban a hazai fizetőeszköz visszagyengült a nap eleji, 407-es szintre. A dollárhoz képest 0,1 százalékot veszített, az amerikai pénz egységéért 414,7 forintot kértek a piaczáráskor.