A árfolyama stabilizálódni kezdett az elmúlt időszakban, hétfőn például mindössze 1 százalékot esett, ami a kriptopiacon messze kimeríti a stabilitás fogalmát. A kriptodeviza mostanában együtt mozog a tőzsdékkel, de június közepe óta folyamatosan kevesebbet ér 30 ezer dollárnál, és nem ritka, hogy 20 ezer dollár alatt jegyzik. 

Shutterstock
Fotó: Shutterstock

 

A vevők tehát nem érkeztek meg a digitális piacra, és változatlanul a lefelé tartó nyomás határozza meg az árfolyamot.

A bitcoin 20 ezer dollár körül mozog, de még ez az érték is eleshet, ha a kockázatkerülő hangulat erősödik a piacon

– összegez az Oanda elemzője, Craig Erlam, aki szerint van esély további árfolyam-erózióra. A pesszimista nézetet többen osztják. Az AveTrade bróker elemzője szerint baljós jel az is, hogy egy szűk sávban mozog a bitcoin, ugyanis a volatilitás erőteljes csökkenése Naeem Aslam szerint arra utal, hogy 

tömegek terveznek kiszállni, és elhagyni a kriptopiacot.

Ez pedig az eladói oldalt erősíti, tovább csökkentve az árfolyamot. Ugyanakkor a kereskedők folyamatosan az eladói nyomás ellen küzdenek, ezt Aslam szerint az is bizonyítja, hogy a bitcoint elkerülte az elmúlt hetek tőzsdei esése (a Dow Jones, és az S&P 500 egyaránt csaknem 3 százalékot esett). A kripodevizák mozgásának elvben nem kellene korrelálniuk a tőzsdei mozgásokkal, de mára bebizonyosodott, hogy más kockázatosabb eszközökkel együtt mozognak.

 

 

Emellett a dollár erősödése sem tesz jót a bitcoin árfolyamának. A zöldhasú erejét jól mutatja, hogy nemrég áttörte a paritást az euróval szemben. Aslam szerint ebben a piaci környezetben az is nagy szó, hogy 20 ezer dollár körüli szinten megállt a bitcoin esése. 

Ugyanakkor a következő lépés már nem arról szól, hogy 18 ezer dollárig lesüllyed a kriptodeviza, hanem egy újabb eladási hullám olyan intenzív lehet, hogy akár 12 ezer dolláros szintig is zuhanhat.

Habár rövid távon nehéz megjósolni a bitcoin árfolyamát, de mivel az továbbra is magas, és a Fed egyelőre valószínűsíthetően tovább szigorítja a kamatkörnyezetet, ami eleve tőkét von el a kockázatosabb eszközöktől, a bitcoin valószínűleg továbbra is nyomás alatt marad.

A kettes számú eszközt, az ethereumot 1650 dollár körül jegyzik. Mint megírtuk, szeptember 19-én debütálhat a kriptoközösség által régóta várt ethereum 2,0, ami tartós ralit ugyan nem generál, de a átmenetileg meghozhatja a vételi erőt a kriptopiacra.

Bitcoin
Fotó: Shutterstock

Az új ethereum megjelenése a kriptográfia történetének legjelentősebb fejlesztése lesz

– mondta a Messari kriptokutató cég elemzője, Sami Kassab. Szavai jól kifejezik, hogy mennyire várja a globális kriptoközösség szeptember közepét.