Szerbiában tervez újabb beruházást a Masterplast. Az építő- és egészségipari anyagokat gyártó vállalat 51 százalékos tulajdonában álló Masterwool MW-1 d.o.o. leányvállalatnál megvalósuló új kőzetgyapotgyártó üzem létesítésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által meghirdetett Külpiaci növekedési támogatási program keretében benyújtott támogatási kérelmet a HEPA Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. befogadta, a kérelem formai ellenőrzése és tartalmi értékelése lezárult, és továbbították a KKM-nek döntéshozatalra – jelentette be a honlapján a vállalat. 

Masterplast Nyrt.
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A pályázat tárgyát képező, a Vajdaság déli részén található Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) településen létesülő új kőzetgyapotgyártó üzem tervezetten évi 30 ezer tonna kapacitású lesz, a modern, környezetbarát üzem energiaellátása elektromos árammal oldják meg, ami megfelel az ESG-szemléletnek és a fenntarthatósági követelményeknek. 

A projekt értéke nagyságrendileg 20 millió euró, amelynek finanszírozását a társaság és a társtulajdonos saját forrásból, valamint a KKM HEPA programjában nyújtott, vissza nem térítendő állami támogatásból tervezi megvalósítani. 

A beruházást a fenti feltételekkel Sremska Mitrovicában kizárólag a pályázat pozitív elbírálása esetén valósítják meg. 

„Ma egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a hazai hőszigetelőpiacon a közelmúltban sok problémát okozó kőzetgyapot gyártást a jövőben a magyar vállalat biztosítsa. A Vajdaság kiváló gyártási helyszín, ahol a termeléshez szükséges energiaellátás versenyképes áron és stabilan biztosított” – mondta el a tervezett beruházásról Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

A vállalat elnöke szerint a kőzetgyapot hőszigetelések képezik az iparág leggyorsabban bővülő szegmensét, mert ezek a szálas hőszigetelő anyagok az egyik legjobb szigetelési mutatóval rendelkező termékek, kiváló hangszigetelők, a magas tűzállóságuk révén a szigetelések prémiumkategóriáját képviselik. Az ásványgyapot hőszigetelések minden épülettípusban és szinte bármely épületszerkezetben használhatók.

Az ásványgyapot szigetelőanyagok gyártásának megkezdése jelentősen javítja a vállalat versenyképességét és üzleti kilátásait, erről szeptember 20-i befektetői konferenciánkon részletesen tájékoztatjuk részvényeseinket

– tette hozzá Tibor Dávid.