Belép az ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártásába a Masterplast. A társaság jövőjét meghatározó stratégiai döntéssel a legnagyobb nemzetközi vállalatok által dominált szűk elitmezőnybe lép a magyar gyártó. A Budapesti Értéktőzsdén is jelen lévő vállalat vezetése a konkrét beruházási döntések előkészítését az elérhető állami támogatás, a működtetéshez szükséges elektromos energia rendelkezésre állása és környezeti-fenntarthatósági szempontok alapján is mérlegeli.

Fotó: Masterplast

A fejlesztés révén a Masterplast olyan egyedülállóan széles hőszigetelőanyag-gyártási portfólióval fog rendelkezni, amely jelentősen javítja a vállalat versenyképességét és üzleti kilátásait.

A vállalat igazgatótanácsa tegnapi ülésén hozott határozatában a piaci folyamatokat figyelembe véve és a szigetelőanyagokra fókuszálva döntött az új stratégiai üzletág elindításáról. A társaság vezetése az ásványgyapot hőszigetelő anyagok gyártása területén mind belföldi, mind külföldi beruházásokat kilátásba helyezett. A Masterplast 2022. szeptember 20-i befektetői eseményén mutatja be a vállalat megújult stratégiáját, ahol az ásványgyapot-üzletág részletes ismertetése mellett új középtávú eredménytervet is közzétesz.

Az ásványgyapot szálas hőszigetelő anyagokat az épületek egészében, a padlástól a tetőn át egészen a lábazatokig, egyebek között a pinceszerkezetben, a födémek elválasztásánál, a homlokzatokon, a gipszkarton falazatok belső szigetelésére használják minden épülettípusnál, legyen szó irodáról, ipari csarnokról, családi vagy társasházról.

A mögöttünk hagyott években években folyamatosan bővült Európában az ásványgyapot hőszigetelő anyagok iránti kereslet, amelyet az elérhető gyártói kapacitások csak korlátozottan képesek kielégíteni. A kibontakozó felerősítette az épületek energiahatékonysági korszerűsítésének igényét, és jelentős piacbővülést eredményezhet a hőszigetelő anyagok piacán. A társaság a szálas hőszigetelő anyagok gyártásával egy jelentős értékesítési potenciálú termékkörben léphet a meghatározó európai gyártók élmezőnyébe.

Látványos szárnyalást vár a Masterplast részvényeitől az OTP

Ötven százalék feletti felértékelődési lehetőséget kínáló célárral és vételi ajánlással kezdte meg a Masterplast részvényeinek követését az OTP Bank. Öt éven belül megduplázható a tavalyi EBITDA, az adózott nyereség pedig évente 10 százalék felett bővülhet.

A Masterplast növekedési stratégiájának alapja a saját gyártás intenzív bővítése, amit zöldmezős beruházásokkal és akvizíciókkal valósít meg.

A vállalat az elmúlt tíz évben mintegy 80 millió euró értékben hajtott végre invesztíciókat,

amelyeknek jelentős része az épületek energetikai korszerűsítésében fontos homlokzati hőszigetelő rendszer és kapcsolódó termékeinek gyártását célozta.

A társaság ma a piacok ellátását három országban működő nyolc gyártóbázisáról biztosítja, de a befejező fázisban lévő beruházásokkal 2023 tavaszán további három új hőszigetelőanyag-gyártó üzemben (Olaszország, Magyarország és Szerbia) indul meg a termelés, ami nagyságrendi kapacitás bővülést eredményez a műanyagalapú hőszigetelő anyagok gyártásában.

Fotó: Masterplast

2022 első fél évében a Masterplast 63 százalékkal növelte értékesítését az épületek energiahatékonyságát javító homlokzati hőszigetelő termékcsoportban, és féléves összesítésben jelentősen meghaladta az előző év azonos időszakának eredményeit.

„A vállalat növekedési és jövőépítési stratégiájában a következő nagy mérföldkő az ásványgyapot hőszigetelőanyagok gyártása, amellyel a legnagyobb nemzetközi nagyvállalatok által uralt szűk elitmezőnybe lépünk. Az ásványgyapot hőszigetelések piacát az elmúlt időszakban ellátási nehézségek jellemezték egész Európában. Ebben a szegmensben nagyon erős az értékesítési potenciál, mert folyamatosan bővül a kereslet, de az elérhető gyártási kapacitások korlátozottak. A mostani döntéssel megteremtjük a lehetőségét, hogy a Masterplast az évtized közepére tovább erősítse pozícióját, és a kelet-közép-európai régió meghatározó hőszigetelőanyag gyártójává fejlődjön” – nyilatkozta Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.