Ma is zuhanórepülésbe kezdett a Credit Suisse részvénye a Reuters információját követően, amely szerint a patinás bankház kivonulna az amerikai piacról. A cég cáfolta ezt az értesülést, a befektetőket azonban csak megerősítette abban, hogy nagy lehet a baj, és a bank nehezen találja meg a kivezetőutat.

credit suisse
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Tegnap már nem kevés rossz hír látott napvilágot, mivel sokan azon gondolkoznak, hogyan keresheti a cég a kiutat a jelenlegi válságból. Felvetődött a bank feldarabolása is, ám ezzel az anyavállalat a legjövedelmezőbb és leghíresebb részt veszítené el, a befektetési bankházat.

Maga a cég megpróbálta hűteni a kedélyeket azzal, hogy majd 

a harmadik negyedéves jelentéssel egy időben nyilvánosságra hozza a terveit, 

a találgatások azonban nem maradtak abba, és ez sokat ront a bank részvényének megítélésén, a befektetők a közelmúlt nagy zuhanása után is szabadulni akarnak tőle. Ma is 8 százalékkal, 4,3 frankra süllyedt az árfolyam a zürichi kereskedésben.

Az a felvetés, hogy a társaság kivonulna Amerikából, különösen rosszul hat, mivel egy befektetési bankház az amerikai piacon való jelenlét nélkül szinte semmit nem ér. Persze az sem zárható ki, hogy a hírt azért terjeszti valaki, hogy a részvényt majdnem olyan szinten vehesse meg, ahol csődöt áraznak. Ilyen helyzetben nehéz megállapítani, minek van alapja, és minek nincs, de kétségtelen, hogy nem áll elő ilyen helyzet, ha a fundamentumok szintjén nem éri annyi csapás a céget, ha nincsenek a botrányok, amelyek megtépázzák a hírnevét.

A válságkezelési tervek során az is felmerült, hogy 

a bank a befektetőkhöz fordul, és tőkeemeléssel jutna olyan összeghez, amely által elkerülhető a feldarabolás vagy más hasonló, drasztikus intézkedés.

A tőkeemelés szempontjából persze megint csak mértékadó a tőzsdei ár, így a manipulációs kísérletek is felerősödhetnek. 

A Deutsche Bank elemzői a múlt hónapban úgy számoltak, hogy a banknak négymilliárd frankos tőkeinjekcióra lenne szüksége a drasztikus lépések nélküli talpra álláshoz, miközben a bank vezetősége azt nyilatkozta, hogy elégedettek a tőkehelyzettel.

a Credit Suisse árfolyama
 

Sok tehát a kérdőjel, a mindenesetre nagy mélységben van: ha valaki a bank súlyosabb megrázkódtatások nélküli túlélésére, sőt üzletmenetének helyreállására számít, most kisebb tőkebefektetéssel is érdemi részvénymennyiséget vásárolhat.