Visszafogták és átrendezték befektetéseiket a nyár közepén a hazai háztartások, a kedvezően alakuló hozamok mellett azonban így is új rekordot döntött a lakosság értékpapírszámlákon lévő összvagyona – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb havi statisztikájából.

befektetés
Fotó: Shutterstock

Júliusban alig hatmilliárd forint friss megtakarítást fektetett különböző eszközökbe a lakosság, ez nem csupán az előző havi, 85 milliárdos volumentől marad el sokkal, hanem – a márciusi, háború miatti pánikszerű tőkekivonást leszámítva – az elmúlt egy év során is a legcsekélyebb lekötött friss pénzmennyiségnek számít.

A lakossági befektetések értéke ezzel együtt is bő fél százalékkal gyarapodott, és a hónap végére átlépte az 16 234 milliárd forintot. Ekkora értékpapírvagyonnal korábban még nem rendelkeztek a hazai kisbefektetők az MNB adatai szerint.

A bővülés a piaci hangulat enyhülésének és a három hónapnyi zuhanást követően visszapattanó árfolyamoknak köszönhető, ezek ugyanis közel 90 milliárd forinttal emelték a meglévő eszközök értékét.

Ami a termékkategóriákon belüli mozgásokat illeti, a lakosság 128 milliárd forintnyi kötvénypaketten adott túl júliusban, főként a hosszú lejáratú forintos állampapírokból kiszállva (mínusz 194 milliárd forint). Az egy évnél rövidebb lejáratú kötvényekből ezzel szemben 50 milliárdnyit vásároltak, devizában jegyzett papírokból pedig 14 milliárdnyit táraztak be. A jelentős tőkekivonás miatt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány 1,2 százalékkal apadt, ám még így is bő 10 ezermilliárd forinttal járulnak hozzá az államadósság finanszírozásához.

 

Az alapkezelőkhöz ezzel szemben 117 milliárd forint friss pénzt vittek a háztartások, a befektetési alapokra tehát továbbra is kiemelkedő volt a kereslet a júliusi, 131 milliárdos nagybevásárlást követően is. A bizalom ezúttal kifizetődött, a befektetési jegyek ugyanis 91 milliárd forinttal értékelődtek fel a piaci enyhülés és a portfóliómenedzserek munkájának eredményeként. 

A háztartások befektetési alapokban fialtatott vagyona 4,4 százalékkal gyarapodott a hónap folyamán.

A tőzsdézéssel most csínján bántak a kisbefektetők, és az előző hónapokra jellemző, 50-60 milliárdos mennyiségtől jócskán elmaradva csupán 11 milliárd forintot vittek a parkettre. A magyar részvényeiken ugyanakkor 8,5 milliárd forintot buktak, ami kifejezetten gyenge teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a BUX a hónap során 6,5 százalékot erősödött. Igaz, a húzóerőt a gyógyszergyártó Richter adta 18 százalékos ralival, míg a legforgalmasabb hazai papír, az OTP árfolyama 3,6 százalékot ereszkedett. A kisbefektetők közel 1100 milliárd forintos magyar részvénypakettje mindent összevetve alig változott júliusban.