Az Államadósság Kezelő Központ szeptember végéig megújítja az inflációkövető Prémium (PMÁP) konstrukciót, beleértve az induló kamatfeltételt. További részletek azonban nem derülnek ki a kibocsátó közleményéből, egyelőre nem jelent meg a nyilvános ajánlattétel sem.

Emellett újra bevezetik a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozamához kötött, változó kamatozású, hároméves Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP). Ez a hozam jelenleg 11,2 százalék, Gulyás Gergely tehát erről a konstrukcióról beszélt, amikor 11 százalékos induló kamatozású új magyar állampapírról tett említést a csütörtöki Kormányinfón.

Mindkét kamatadómentes szeptember 29-től vásárolható meg.  

Business,People,Analyze,Financial,Data,Chart,Trading,Forex,,Investing,In
Fotó: Shutterstock

A piaci folyamatokat figyelembe véve szeptember 19-től az Egyéves Magyar Állampapír és az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata 7 százalékra, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamata pedig 7,5 százalékra emelkedik.

Túl sok MÁP Pluszt váltott vissza a lakosság, itt is lépett az ÁKK 

A 2021-es alacsony hozamkörnyezetben végrehajtott, rekordösszegű, 1626 milliárd forintos csereaukciós kibocsátást követően az ÁKK 2022-re is nagy volumenű, ezermilliárd forintos cseraukciós programot hirdetett meg, amelyből eddig csupán 308 milliárd forint valósult meg. 

A lakossági állampapírpiaci folyamatok és a hozamok emelkedésének hatására az ÁKK most úgy döntött, hogy nem tervez több csereaukciót végrehajtani a 2022-es év hátralévő részében. 

Eredetileg a tavaly év végén bejelentett finanszírozási tervben az ÁKK jelentős MÁP Plusz-lejárattal számolt a 2024–2025-ös évre. 

A 2021 és 2022 augusztusa közötti egy évben a 2024-ben és 2025-ben lejáró MÁP Pluszok összesített állománya azonban a várakozásokat felülmúlva 1810 milliárd forinttal csökkent az emelkedő inflációs környezet és hozamok hatására. 

2024-re és 2025-re az időközi visszaváltások miatt várhatóan nem marad szignifikáns megújítási kockázatot jelentő MÁP Plusz-állomány, ezért a 2022-es csereaukciós program, amelynek legfőbb célja a 2024–2025-ös lejárati koncentráció mérséklése volt, elvesztette szükségességét, így az ÁKK-nak lehetősége nyílt a program visszafogására. 

A csereaukciós program szüneteltetésének több kedvező hatása is van a jelenlegi gazdasági környezetben. Míg az ÁKK egyik kimondott célja a korábbi alacsony hozamkörnyezetben az átlagos hátralevő futamidejének hosszítása volt, a jelenlegi magas hozamok mellett 

inkább az adósságportfólió átárazódásának lassítása az elsődleges preferencia. 

Bár a hozamgörbe rövidebb szegmenséhez képest mérsékeltebb emelkedés volt tapasztalható a hosszú hozamok esetében, azok is jóval magasabbak az elmúlt néhány év átlagánál. Emiatt a rövid hátralevő futamidejű államkötvények hosszabbra cserélése hosszú évekre megemelné az államadósság kamatköltségeit. A csereaukciós program visszafogása így a 2022-es évre tetemes összegű kamatmegtakarítást eredményez az eredeti tervhez képest. Egy intenzívebb csereaukciós programhoz való visszatérésnek a hozamszintek csökkenése után lesz létjogosultsága – fogalmazott közleményében a kibocsátó.

A piaci forintos államkötvények a PMÁP-nál is vonzóbbak lehetnek

Jelen pillanatban minden piaci állampapír sokkal jobb hozamot tud kínálni, mint a MÁP Plusz-sorozatok.