Új állampapír-stratégiára van szükség – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. A részletes kondíciók egyelőre nem ismertek, annyi hangzott el, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik, valamint új állampapírt is kibocsátanak. Az utóbbi még ebben a hónapban elérhető lesz, induló kamata 11 százalék. 

A kondíciókkal kapcsolatban sok a kérdőjel, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) oldalán egyelőre nem találhatók részletek, és a nyilvános ajánlattétel sem jelent még meg, így az is nyitott kérdés, hogy 

az új fix kamatozású lesz-e, vagy az alakulását követi.

20220827 Budapest
Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. A látványosságot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatarra figyelmeztető vészjelzése alapján halasztotta el egy héttel az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs.
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet


A kínálat frissítésére nagy szükség volt, a mostani inflációs és kamatkörnyezetben az elérhető lakossági állampapírok kamatozása már kevésbé vonzó. A szuperállampapír (Magyar Plusz) népszerűsége folyamatosan csökken, a lakosság teljesen átszokott a Prémium Magyar Állampapírra, amely az infláció alakulását leköveti ugyan, de csak egyéves fáziskéséssel. A PMÁP ötéves futamidejű változata idén 6,6 százalékkal kamatozik, bőven az idei évre várt éves átlagos infláció alatt. 

A privátbankárok szerint van jobb ellenszer az infláció ellen a PMÁP-nál

A friss pénzek befektetésére számos egyéb, kedvezőbb hozamú lehetőség is kínálkozik az ügyfelek számára, mint az idén 6,6 százalékos kamatot fizető (ötéves) PMÁP. 

A csütörtökön beígért 11 százalékos kamattal egy új magyar állampapír viszont versenyképes lehet azokkal a kötvényekkel, amelyek már a piacon vannak, és mindenki – az intézmények számára is – előtt nyitott. Az ÁKK referenciahozamai csütörtökön így álltak: a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama 10,79 százalék, a háromévesé 11,68 százalék, a hosszabb lejáratok közül az 5 évesé 10,22 volt. A tízéves és a hosszabb futamidejű kötvények hozama évi 9 százalék alatti.

 

A VG-nek korábban nyilatkozó elemzők szerint a PMÁP mellett a változó kamatozású állampapírokkal is enyhíteni lehet az inflációs hatásokon, az ÁKK három lejáratra (2023, 2027 és 2029) kínál változó kamatozású állampapírt, amelyek kamata háromhavonta változik (a kifizetések is negyedévente történnek), az aktuális háromhavi BUBOR-nak megfelelően. Legutóbb a 2029/B kamata változott, az augusztus 22-től november 22-ig tartó kamatperiódusra vonatkozó kamatláb évi 12,02 százalék. 
 

Van egy magyar csodakötvény bőven két számjegyű kamattal

A magyar állampapírpiacon a 2027/B az üdítő kivételt jelentő változó kamatozású kötvények egyike. Mint arról a VG korábbi cikkeiben már beszámolt, az ilyen típusú kötvények emelkedő kamatkörnyezetben teljesítenek jól. 

Az új kötvényről egyébként korábban már beszélt a VG-nek interjút Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, aki azt mondta:

Addig nem túl nagy a realitása annak, hogy új papír jöjjön, amíg az inflációról nem az a vélekedés, hogy tetőzött. Akkor lehet jönni egy fix kamatozású papírral, de nem lépcsős kamattal és nem visszaváltható formában, ahogy azt a MÁP Plusz biztosítja.

Az Equilor üzletkötője pedig itt írt arról, hogyan érdemes átrendezni az állampapír-portfóliókat.

Csütörtökön emelkedtek az aukciós hozamok 

A meghirdetett mennyiségnél 19 milliárd forinttal nagyobb összegben, 64 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az ÁKK. A szokásoknak megfelelően 20 milliárd forintnyi ötéves lejáratú államkötvényt vitt a piacra a kibocsátó, 15 milliárd forintért tízéves és 10 milliárd forintért 20 éves lejáratú hitelpapírt.

Az ötéves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 50,4 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK – megemelt értékesítéssel – 36 milliárd forintot fogadott el, az előző aukción kialakultnál 95 bázisponttal magasabb, 10,3 százalékos átlaghozamon. A tízéves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 32,82 milliárd forintnyi ajánlatából – megemelt értékesítéssel – húszmilliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az átlaghozam 8,94 százalék volt. A 20 éves papírok aukcióján 14,3 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amelyből 8 milliárd forintot fogadtak el. Az átlaghozam 8,5 százalék lett.