Méretes végkielégítési csomaggal vigasztalódhat Twitter hirtelen munkanélkülivé vált vezérkara a menedzseri fizetésekre szakosodott Equilar piackutató cég pénteki becslése szerint. A közösségi platform és mikroblog éléről az újdonsült tulajdonos, által kirúgott három csúcsvezető 122 millió dolláros kompenzáción osztozhat.

Fotó: AFP

Parag Agrawal vezérigazgató 57,4 millió dolláros, Ned Segal pénzügyi igazgató 44,5 milliós Vijaya Gadde jogi igazgató pedig 20 millió dolláros „arany ejtőernyőn” távozhat a vállalattól.

A Twitter szabályzata szerint a távozó vezetők kompenzációs csomagja tartalmazza egész éves alapbérüket az egészségügyi prémiummal együtt, és lehetővé teszi a részvényjuttatási csomag soron kívüli lehívását is.

A három távozó Twitter-vezetők számíthatnak ezekre a kifizetésekre, kivéve, ha Elon Musknak nyomós oka volt a menesztésükre, ilyen ok lehet jellemzően, ha törvényt szeget vagy megsértették a vállalat belső szabályait 

– hangsúlyozta Courtney Yu, az Equilar kutatási vezetője.

Kínai példa lebeghet Musk szeme előtt

A Reuters eközben arról ír, hogy milyen tervei lehetnek Elon Musknak a közösségi médiaplatformmal. A különc milliárdos az Ázsiában már nagy népszerűségnek örvendő „minden egyben” alkalmazássá fejlesztheti a Twittert, a mobil applikációk olyan svájci bicskájává alakítva az oldalt, ami az üzenetküldés és közösségi média mellett számos más szolgáltatást, például online vásárlási platformot, digitális fizetést és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat is kínál a felhasználóknak, akik akár ételt vagy taxit is rendelhetnek ugyanazon a felületen keresztül.

Ilyen a több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező kínai WeChat, amely hazájában leginkább azért tudott masszív népszerűségre szert tenni, mert a legtöbb ember számára a mobiltelefon jelenti a fő hozzáférést az internethez.

Ez pedig megragadta Musk fantáziáját is, aki egy Twitter alkalmazottakkal folytatott júniusi beszélgetés során vetette fel, hogy a kínaiak életében központi szerepet betöltő WeChatnek lényegében nincs nyugati megfelelője, ami így lehetőséget ad az amerikai cégnek a piaci űr betöltésére.

A funkciók és szolgáltatások kibővítése emellett segíthetne a Musk által kitűzött, igencsak ambiciózus növekedési célok elérésében is. A világ leggazdagabb embere azt szeretné ugyanis, hogy a Twitter jelenlegi, 237 milliós felhasználóbázisa elérje az egymilliárdot.

A vállalat háza tájáról kiszivárgó hírek szerint a Twitternél egy ideje már gondolkodnak a digitális fizetési lehetőség bevezetéséről, Musk pedig egy belső levelezésben a blokklánc-technológia alkalmazását is felvetette.

A Twitterbe Musk érkezésével 500 millió dollárral beszálló Binance kriptotőzsde pedig épp pénteken jelentette be, hogy külön csapatot hoz létre, amely azon dolgozik majd, hogy miként aknázhatná ki a cég a és a kriptopénzekben rejlő lehetőségeket.