Az elmúlt időszakban a tengerentúli inflációs adatok és a negatív hangulat az egekbe lökték mind az amerikai kincstári hozamokat, mind a dollár árfolyamát. Az idei évben valamennyi lejáraton sokéves rekordokat döntve, jelentősen felfelé tolódott az amerikai kötvényhozamgörbe. A legutóbbi munkaerőpiaci jelentések alapján a monetáris politika változtatására nem nagyon van lehetőség, csak a nemzetközi politikai hangulat és az amerikai érdekek jelentős módosulása helyezhetne nyomást e tekintetben a Fed döntéshozóira.

Az amerikai lakásárak második hónapja tartó csökkenése hozzájárult az amerikai államkötvények árfolyamának emelkedéséhez és a dollár gyengüléséhez, ez alapján egyes befektetők arra számítanak, hogy a Fed esetleg visszafogja a kamatemeléseket a továbbiakban, azonban az említett hatások egyelőre inkább rövid távúnak tűnnek. Az eladások inkább a hozamgörbe rövid oldalán voltak jellemzőek az elmúlt napokban, a hosszú oldalon mérsékeltebb elmozdulás volt jellemző, így az egész amerikai kincstári hozamgörbe teljes hosszán még mindig 4 százalék feletti hozamokat láthatunk. A mostani félidős választások és a jelentési szezon bőven adnak spekulációs lehetőségeket a befektetők számára.

Ez az ETF a kötvényhozamok emelkedéséből szerzi a hozamot

Egyértelműen a kamat ETF-ek voltak a tőkepiaci sikertermékek idén, amelyek nagyon szép és egyöntetű eredményeket hoztak, akár spekulációs, akár fedezeti céllal tartották ezeket a befektetők. A TBX, a TBT vagy a TTT például forintban – a dollárerősödéssel együtt – olyan extrahozamot pordukált a különböző lejáratokon, amit szinte lehetetlen volt elérni más eszközosztályon. 

Mivel az inflációs harcnak még nincs vége, ezért most egy újabb lehetőség körvonalazódik a piacon ezekben a termékekben, amelyek ugyan nem kockázatmentesek, de racionális kockázati kitettség mellett jelentős további hozammal járhatnak. Az elleni küzdelemben a Fd álláspontja – még ha finomodhat is – nem tud lényegesen módosulni a következő időszakban: a kincstári hozamok az 5 százalékos tartomány fölé igyekeznek. A mostani tehát egy átmeneti helyzet a kamat ETF-ekben, egy buy-the-dip lehetőség, amit érdemes megvenni. A negatív kockázati hatást a Fed esetleges kapitulációja jelenti, ami azonban jelenleg inkább csak egy piaci pletyka.