A forint a csütörtök reggeli piacnyitás után azonnal dél felé vette az irányt, és rövidesen meg is volt az újabb rekordmélypont az euró ellenében 434 közelében. 

banknotes, Different banknotes, forint, dollár, dollar, euro, pénz, money,
Fotó: Getty Images

A magyar fizetőeszköz árfolyama szinte napról napra gyengült az elmúlt hetekben, és ezt ezúttal nem magyarázza a dollár előrenyomulása: a zöldhasú tovább nyomult ugyan előre az euróval szembeni paritás – az egy az egyben váltás – szintjéről az elmúlt hónapban, de nem egyenes vonalban, mint a forint.

Ugyanakkor a forint a zlotyhoz képest is gyengült, amellyel gyakran együtt mozognak, amikor a dollár nyomása visszaveti az európai devizákat. A zloty is látványosan gyengült az euró ellenében az elmúlt egy hónapban, majdnem 3 százalékot, a forint azonban 8,6 százalékot, és ez a zloty ellenében is rekordmélységekbe vetette.    

 

A csütörtöki forintpiaci nyitás egybeesett a Magyar Nemzeti Bank bejelentésével arról, hogy egyhetes betéti tenderén nem emeli tovább a 13 százalékos kamatot. Ebben semmi meglepetés nem volt, a jegybank már két hete jelezte, hogy vége a kamatemeléseknek, de likviditásszűkítő lépésekkel folytatja a szigorítást, küzdve az ellen. Frissen bevezetett változó kamatozású hosszú futamidejű betéti tenderei második fordulójában szerdán a bank csakugyan le is kötött 506 milliárd forintot, az új eszköz immár összesem 2600 milliárd forintot vont ki, és a tenderek folytatódnak. 

Nem okozhatott meglepetést az sem, hogy a rezsicsökkentő intézkedések kényszerű karcsúsítása következtében szeptemberben nagyot ugrott az éves infláció. A 20 százalékot is meghaladó szintje azonban ezzel a legmagasabb Közép-Európa legnagyobb gazdaságai között, kamatemelés már nem lesz a régió legmagasabb szintjeiről, ugyanakkor Európában rajokban jönnek a negatív hírek egy Magyarország számára különösen fájdalmas témában: a téli energiaellátás biztonságát, illetve az energiaárakat illetően.

A Lengyelországgal közös tényező – az uniós pénzutalások késlekedése – kétarcú, és mint ilyen, borús időkben szintén ránehezül a forintra: amikor azt az oldalát nézik, hogy valamikor elindulnak a pénzek, a devizapiaci hatás kedvező, amikor azonban amúgy is nyomás van a piacon, akkor a finanszírozási késlekedés aggodalomként jelentkezik.

A forint már túladott lehet, technikai értelemben azonban az OTP Global Markets jelentése szerint 437,5 felé mutat az euróval szembeni árfolyam grafikonján kirajzolódott alakzat. Ami a nemzetközi piaci hátteret illeti: délután fél 3-kor inflációs adatokat közölnek az Egyesült Államokban, amelyek akár jelentősen felkorbácsolhatják a pénzügyi piacokat, beleértve a devizaárfolyamokat. A forint innen inkább várhat rosszat, mint jót: vártnál magasabb infláció újraindíthatja a dollárgőzhengert.