A temesvári születésű Illy Ferenc által Triesztben 1933-ban alapított és prémiumkategóriás kávéival világhírt szerző Illycaffe sikeréből részesülhetnek majd a tőkepiac szereplői is, a trieszti székhelyű élelmiszeripari vállalat ugyanis bejelentette, hogy tőzsdére megy, igaz, nem a közeljövőben. Korábban ezt már meglebegtették, de csak a lehetőség szintjén. 

Az Illycaffénál kilenc arabica fajtából készítik a prémiumminőségű kávékat.
 Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Mint Cristina Scocchia vezérigazgató a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjújában kifejtette, az aktusra 2026-ban kerülhet sor, addig fel kell készíteni a története során egészen tavalyig magánkézben lévő vállalatot a külső befektetők bevonására és a tőzsdei követelmények teljesítésére. 

Olyan nagy földindulást az Illycaffe megjelenése azért vélhetően nem fog okozni, a társaság tavalyi bevétele 499 millió euró volt, ebből üzemi szinten 64 millió eurót mutattak ki nyereségként. Érdekesség, hogy az olaszországi súlyos járványhelyzet és a karantén idején, azaz 2020-ban is 446 millió eurós forgalmat és 52 milliós üzemi profitot értek el, pedig a kávézókat üzemeltető partnereik közül rengetegen ideiglenesen bezárni kényszerültek. 

A 2019-es évüket 520 millió euró forgalom mellett 72 milliós profit jellemezte. 

A pandémia idején vásárlóik rákaptak az otthoni kávézásra,

s amíg korábban ez a szegmens egyharmados részt képviselt a teljes forgalomból, addig mára fele-fele arányban osztoznak a kávézókkal. A stabil nyereségtermelő képesség az idén várhatóan kisebb csorbát szenved, ugyanis a vállalat – szemben például a Nestlével vagy a Danone-nal – 

megnövekedett költségeit nem hárította át egy az egyben a vásárlóira,

ez viszont a saját haszonkulcsán hagy majd nyomot. A cég alapanyag- és logisztikai kiadásai 20 százalékkal nőttek eddig az idén.

A 89 évvel ezelőtt elindított családi vállalkozás másik bejelentésének a dolgozói örülhetnek, a cég ugyanis 500 ezer eurós keretet különített el dolgozóinak megsegítésére, a válság következményeinek enyhítésére. Az összegből a cég 1350 dolgozója részesül, világszerte ennyien pörkölik az Illy kávét, vagy kereskednek vele a szeptemberi végi adatok szerint. 

Cristina Scocchia hozzátette, hogy

kötelességük szociálisan gondoskodni munkavállalóikról, ahogy ők is gondoskodnak arról, hogy nyereséges legyen a vállalat,

amely tavaly kezdett nyitni a külső befektetők felé azzal, hogy 20 százalék erejéig betársulhatott hozzá a Rhone Capital magántőke-társaság. 

Andrea Illy elnök, a család részéről tavaly februárban leszögezte, hogy 

a lépés semmiképp sem jelenti azt, hogy a kávépörkölő dinasztia bárkinek is átengedné a cégben az irányítást,

ahhoz ugyanis ragaszkodnak. A Rhone Capital ugyanakkor egy tőzsdei bevezetéskor tisztes nyereséggel szállhat ki az Illyből, eszközeivel egyben támogathatja az Andrea Illy nagyapja, Illy Ferenc által alapított vállalat terjeszkedését a zsúfolt észak-amerikai piacon. 

A prémiumtermékeit kilenc arabica kávéfajta szemeiből összeválogató és pörkölő Illycaffe felett álló holdingban, az Illy Groupban három Illy testvérnek – Andrea, Anna és Riccardo – egyaránt egyharmados tulajdonrésze van, tavaly közös fellépéssel ugyanis megvétózták, hogy fivérük, Francesco a Peninsula magántőke-társaságnak eladja a részesedését, inkább kivásárolták őt a cégből.