A gyorsan emelkedő kamatlábak kiszorítják a magántőkét a világ legszegényebb országaiból. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásait meg hamar elapasztják a megnövekedett igények.  

Az IMF a világjárvány kezdete óta 93 ország számára 258 milliárd dollárt különített el, s további 16 országnak 90 milliárd dollárt tett félre az ukrajnai orosz invázió kezdete után. 

Szeptember végén a kihelyezett IMF-hitelek összege rekordot döntött, elérte a 135 milliárd dollárt, ami 45 százalékos növekedés 2019-hez képest, s több mint kétszerese a 2017-es összegnek. Eközben a Világbank teljes hitelállománya 2019 óta 53 százalékkal emelkedett, s idén szeptemberre 104 milliárd dolláros rekordot ért el.

Most még nincs nagy feltörekvő piaci válság, s van elegendő hitelkapacitás, de eléggé kifeszített az IMF büdzséje – mondta Kenneth Rogoff, a Harvard közgazdászprofesszora, az IMF korábbi vezető elemzője. Hozzátette: 

ha például Kína hirtelen hitelprogramra szorulna, akkor már pénzszűkében lenne az IMF.

Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / IMF Photo

A Világbank és az IMF ismét reflektorfénybe került, mert

a feltörekvő piacok most nehezen tudnak hitelt felvenni a magánhitelezőktől.

A feltörekvő piaci országok az idei első kilenc hónapban 88 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátottak ki, ami alig több mint a fele a tavalyi azonos időszakban kibocsátott állampapíroknak, s a Dealogic szerint ez a legalacsonyabb szint 2015 óta.

Az alacsony jövedelmű országok több mint 60 százaléka, nagyjából 70 nemzet került bajba az IMF becslése szerint,

azok közül, amelyek jogosultak a globális adósságfizetés-felfüggesztési programban való részvételre, de nem tudják teljesíteni pénzügyi kötelezettségeiket, vagy nagy náluk az adósságválság kialakulásának a kockázata. A bajban lévő országok száma kétszerese a 2015-ös szintnek. Ebben az évben a világ 73 legszegényebb országa 44 milliárd dollár adósságszolgálati díjjal tartozik a hitelezőknek. 

Az adósságszolgálat elvonja az erőforrásokat az egészségügytől, az oktatástól, a szociális ügyektől, a környezetvédelemtől,

s visszafogja a gazdasági növekedést – hangsúlyozta David Malpass, a Világbank elnöke.

Az IMF éppen a múlt héten hagyott jóvá egy új hitelprogramot, amely dollármilliárdokkal segíti az élelmiszerhiány kezelését olyan országokban, mint például Ukrajna. Az IMF teljes hitelezési kapacitása körülbelül ezermilliárd dollár.

A globális veszélye miatt Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter javasolta az úgynevezett végső hitelezők, 

a Világbank és más nemzetközi fejlesztési bankok „hitelezési tűzerejének” növelését.

A javaslatok között szerepelt, hogy tegyék lehetővé a bankoknak a garanciák és biztosítási termékek nagyobb mértékű felhasználását a magánhitelezők ösztönzésére, valamint a magánszektorbeli projektek vagy portfóliók értékpapírosítását, hogy tőkét szabadítsanak fel az újabb hitelezéshez.