A negatív előrejelzések ellenére az Amazon 150 ezer szezonális munkavállalót vesz fel az ünnepekre készülve, ami megegyezik a tavalyi adatokkal – írja a Bloomberg.

Amazon fulfillment centre
Fotó: Jane Barlow / PA Images via Getty Images

Az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat általában a megnövekedett forgalom miatt karácsony előtt tízezrével veszi fel az ideiglenes alkalmazottakat, akik a csomagolásban, a szállításban és a raktározásban tevékenykednek.

A céggel szemben a Walmart nemrég jelentette be, hogy a tavalyi 110 ezer helyett, idén csak 40 ezer idénymunkást fog alkalmazni.

Az Amazon az elmúlt években túlterjeszkedett, rengeteg embert vett fel és számtalan raktárt épített, mert csak így tudta teljesíteni a járvány alatt megnövekedett rendeléseket. Viszont a járványvédelmi korlátozások feloldása után az emberek visszatértek a megszokott életükhöz, így a cég kénytelen volt karcsúsítani.

Március és június között közel 100 ezer fővel csökkentette a munkaerő számát, valamint több tucat raktárt zárt be az öreg kontinensen és a tengerentúlon, illetve több építkezést is elhalasztott. Közben a platformon tevékenykedő kereskedők attól tartanak, hogy az idei ünnepi szezonban visszaesik a forgalmuk. Néhányan az árak csökkentését tervezik, hogy így pörgessék fel az eladásokat, illetve ne maradjon rajtuk eladatlan készlet.

Ezzel szemben tavaly és 2020-ban még hiány volt a termékekből és az árakat is emelni tudták, valamint igyekeztek minél több cikket raktározni.

Idén az amerikai online értékesítés 9,4 százalékkal, ezer milliárd dollárra fog nőni. Az Insider Intelligence szerint ez az első alkalom, hogy az emelkedés egy számjegyűre csökken. A kutatócég közölte: számításuk szerint az értékesítés az Amazonon 9 százalékkal fog növekedni és eléri a 400 milliárd dollárt, ami azt jelenti, hogy riválisai nagyobb mértékben gyorsulnak.

Múlt hónapban az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat 18 dollárról, több mint 19 dollárra emelte az átlagos kezdő órabért, így a tengerentúlon az alkalmazottak mostantól 16 és 26 dollár között fognak keresni óránként, attól függően, hogy milyen pozícióban dolgoznak. 

Az Amazon így akarja megtartani a szűkülő amerikai munkaerőpiacon a dolgozókat, miközben közeledik a karácsony, az ajándékozás főszezonja. A cég ugyanis a magas mellett az alkalmazottak lemorzsolódásával is szembesül, mivel a dolgozók világszerte magasabb bért és jobb körülményeket követelnek.

Lázadnak az Amazon ellen a japán sofőrök

Az alvállalkozóként az Amazonnak szállító japán sofőrök hivatalos munkaszerződést követelnek a cégtől, valamint körülményeik javítását és a túlórák kifizetését.