A rekordteljesítményt nyújtó kötvénykereskedési szegmens bővülő nyereséghez segítette a Barclays nagybankot, a megugró költségek és a korábbinál nagyobb céltartalékolás azonban jelzik a brit pénzintézet előtt álló kihívásokat.

A pedestrian walks past a branch of British bank Barclays in central London on July 28, 2021. - British bank Barclays said Wednesday that first-half net profits surged on lower-than-expected credit losses, as the global economy shows signs of recovery from the pandemic.
Fotó: Tolga Akmen / AFP

A londoni hitelező nettó nyeresége 10 százalékkal 1,51 milliárd fontra hízott a szeptember végével zárult három hónapban, ezzel pedig felülteljesítette az 1,15 milliárdos elemzői várakozást is. A hitelezési veszteségek és kiadások ugyanakkor a vártnál gyorsabb ütemben nőttek, ami némi óvatosságra inti a befektetőket és az elemzőket.

A bevételek közben 17 százalékkal 6,4 milliárd fontra emelkedtek. Különösen a kötvénykereskedelmi szegmens remekelt, amely 93 százalékkal 1,55 milliárd fontra ugró bevételt szállított. 

A kötvényüzletág mindenkori legerősebb harmadik negyedéves teljesítménye bőven ellensúlyozni tudta a visszaeső üzletkötési bevételeket, ami a bankszektor egészében visszavetette a tranzakciós és tanácsadói díjakat. Utóbbi a Barclaysnál közel felére, 533 millió fontra zuhant vissza a pesszimista piaci környezetben elhalasztott cégfelvásárlások és egyesülések nyomán.

Az eredményt javította a nettó kamatmarzs – a beérkező hitelkamatok és a bankbetétekre kifizetett kamatok különbsége – az emelkedő hozamkörnyezet hozadékaként 2,53-ról 2,73 százalékra kúszott fel.

A potenciálisan nem teljesítő hitelek miatt felmerülő, 381 millió fontra emelkedő jelentős céltartalék azonban rávilágít a brit nagybank előtt álló kihívásokra, mivel a súlyosbodó életszínvonal-válság megszorongatja a hitelfelvevőket.

A Barclays közelmúltbeli teljesítményét beárnyékolta egy méretes kereskedési baklövés is, amelynek rendezésére egy 361 millió dolláros büntetésben állapodott meg az amerikai szabályozó hatóságokkal az általuk „elképesztőnek” nevezett hibák miatt. A bank közel 18 milliárd dollárral több értékben vitt piacra befektetési eszközöket a szabályozók által jóváhagyottnál. A „hiba” idén már közel 600 millió font veszteséget okozott a pénzintézetnek.

A Barclays részvényeivel a javuló eredmény ellenére egyszázalékos mínuszban kereskedtek délelőtt a londoni börzén, a befektetők ugyanis inkább a romló kilátásokra vonatkozó utalásokra figyeltek fel a jelentésben. Az európai szektortársak közül a Deutsche Bank, a spanyol Banco Santander és az olasz UniCedit is kellemes meglepetést szerző negyedéves teljesítményről adott számot.