Liz Truss brit miniszterelnök hivatalba lépése után röviddel igen komoly válságot okozott azzal, hogy meghirdette a pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng által megalkotott adócsökkentési programot, amely a magas jövedelműek felső adósávját mérsékelte volna, tovább növelve a már most is nehezen kezelhető költségvetési hiányt. 

angol font
Fotó: NurPhoto

A hírre az angol font árfolyama zuhanni kezdett, az állampapírpiac pedig összeomlott, a hozamok hirtelen olyan magasra emelkedtek, hogy az súlyos finanszírozási problémákhoz vezetett, ezért a brit jegybank, a Bank of England kénytelen volt tűzoltásszerűen, gyors kötvényvásárlásokkal beavatkozni.

A program olyan nyilvánvaló gazdasági károkat okozott volna, amellyel hosszabb távon is nehezen birkózott volna meg a brit gazdaság, amely az EU-ból való kilépés, a járványhatások és most az miatt olyan rossz állapotban van, hogy már semmilyen fedezet nélküli költekezést nem bír el, és a további eladósodás sem járható út. 

 

Ezt kénytelen volt beismerni a kormányfő és pénzügyminisztere, ezért visszavonták a programot, ugyanakkor a piacok megnyugtatásához arra is szükség volt, hogy a költségvetés kiegyensúlyozásának tervét a tervezett novemberi dátumról októberre előrehozza a pénzügyminiszter. 

Miután ez megtörtént, a font magához tért: 1,12-ról 1,15 euróra, illetve 1,08-ról 1,12 dollárra kapaszkodott fel. A tízéves állampapírhozam, amely a pánik idején 3,25-ról 4,65 százalékra ugrott fel, majd a jegybanki beavatkozás hatására 4,20 százalékra jött vissza, most 3,8 százalékra csökkent. 

Az nem valószínű, hogy a pánik előtti szintre visszatérne, miután most már 

a jegybank mindenképpen kamatemelésre fog kényszerülni a magas miatt, 

de elemzők szerint az is szerepet játszik, hogy az új kormány iránti bizalom lassan fog csak teljesen helyreállni.

 

 

A piac megnyugvását ugyanakkor segítette, hogy tegnap komoly felpattanás történt az éves mélypontra jutott amerikai tőzsdeindexekben, amit ma az európai piacok is követnek. Ugyancsak jó hatással lehetett a dollár gyengülése az euróhoz és más devizákhoz képest.