Zoomtól a Modernáig címmel a Covid-milliárdosok rendkívüli felemelkedéséről és bukásáról jelent meg összeállítás a Bloombergen. A hihetetlen meggazdagodást, majd kijózanodást bemutató anyagból egyebek közt kiderül, mekkora volt a Moderna vezérigazgatójának vagyona a csúcson, miután az általa vezetett társaság részvényeinek árfolyama 2400 százalékkal nőtt, s mennyi maradt mára az elképesztő vagyonból, miután töredékére zuhant vissza a jegyzés. 

dollár
Fotó: Shutterstock

A pandémia idején bebizonyosodott, hogy a korábban hittnél sokkal gyorsabban lehet irdatlan mennyiségű vagyont felhalmozni, de elveszíteni is. A Moderna vezérigazgatójának, Stephane Bancelnek az általa vezetett cégben lévő részvénycsomagja és opciói 15 milliárd dollárt értek tavaly nyáron, ekkor került az mRNS-oltásokon kaszáló társaság részvényárfolyama a csúcsra. 

Ezekben a napokban Bancel annyi pénzen ült, amelyből 80-80 százalékos részvénycsomagot vehetett volna a magyar tőzsdére bevezetett összes cégben, a Moltól kezdve, az OTP-n át a Telekom-Richterig bezárólag. Vagy épp vehetett volna egy csomó magyar állampapírt, akár a teljes államadósság hetedét. 

Jelenleg 3,7 milliárd dollárt érnek a Bancel kezében lévő Moderna-részvények. De aligha gondolta volna évekkel ezelőtt még Kínában élő és az amerikai vízumkérelmét nyolc visszautasítás után megkapó Eric Yuan, hogy nemsokára közel 29 milliárd dolláros vagyona lesz, s az általa vezetett Zoom Video Communications piacvezető videókonferencia platformmá válik. Mára a befektetése 84 százalékkal ér kevesebbet, mint a csúcson. 

Utólag visszanézve az 500 dolláros Moderna-részvényár vagy a Zoom árazása a jelenlegi árfolyam hét-nyolcszorosán egyértelműen lufi volt, a „maradj otthon” piaci rést betöltő vállalatok papírjaira olyan lelkesedéssel vetették rá magukat a befektetők, mint a dotcom őrület idején

– emlékszik Kim Forrest, a pittsburghi Bokeh Capital Partners alapítója. 

A mánia azonban gyorsan lecsengett, ráadásul a vállalatok növekedési kilátásai is sokkal alacsonyabbak, ha másért nem, hát az emelkedő kamatkörnyezet miatt. Így nem csoda a részvénypiacok globális leolvadása (az MSCI All-Country World indexe idén 25 százalékkal esett), 

a pandémiával kéz a kézben felépülő vagyonok azonban kártyavárként omlottak össze, olyan lejtmenetet produkálva, amelyre legutóbb 2008-ban volt példa, a nagy pénzügyi krízis idején. 

Ez alatt a két év alatt azonban sikeres volt és jelentős növekedési kilátások párosultak szinte minden olyan cég mellé, amely a távmunkához, e-kereskedelemhez, egészségügyhöz volt köthető. A Bloomberg szerint a Covid-milliárdosoknak tekinthető 58 cégvezető közül 26 volt ázsiai, 18 amerikai és tíz európai. Köztük csupán kettő nő, egyikük Denise Coates, a brit Bet365 Group ex-vezérigazgatója és legnagyobb részvényese.